Index Vakbarát Hírportál

Péntek tizenharmadikán induljon Mandela temetésére

2013. december 10., kedd 17:31

Turistaosztályon potom kétszázötvenezerért elrepülhetünk Nelson Mandela temetésére, de ha Semjén Zsoltnak finanszírozzák az útját, mélyebben a zsebükbe nyúlhatnak az adófizetők: az első osztályú jegyek ára közel kétmillió forint. A bérautók már elfogytak, taxiválasztásnál pedig ügyeljünk, nehogy a hiénák karmai között végezzük, szó szerint is.

Amennyiben vasárnap reggelre oda akarunk érni az elhunyt államfő búcsúztatására, több lehetőség is kínálkozik, mindenképpen azonban egész napos út elé nézünk. És nemcsak hosszú lesz az út, de babonások számára kifejezetten izgalmas is, ahhoz ugyanis, hogy biztosan odaérjünk a temetésre, már pénteken el kell indulnunk, ami most pont tizenharmadikára esik.

Ha Budapestről indulunk, akkor valamelyik európai fővárosban át kell szállnunk, tőlünk nincs ugyanis közvetlen johannesburgi járat. Mehetünk KLM-mel (amszterdami átszállás), Air France-szal (Párizson át), Lufthansával (Frankfurt/München) vagy Swiss-szel (Zürich). Sőt mehetünk British Airwaysszel is, London érintésével. Ezek a jegyek cikkünk megjelenésének időpontjában mind 250 ezer forint körüli áron kaphatóak, bár az idő haladtával természetesen egyre drágulnak.

Az út hossza a csatlakozástól függően 18-20 óra körül van. Miután megérkeztünk Johannesburgba, ne higgyük, hogy az út nagyobb részét magunk mögött tudhatjuk, sőt. Jo'burgból ugyanis még 10 óra autóval Qunu, a kis vidéki falucska, ahol a Mandela család sírhelye található. Ezt a laza 900 kilométert inkább repülővel érdemes megtenni: a közeli Mthatha repülőteret az államfőknek tartják fent, a kevésbé fontos személyek East London és Port Elizabeth repülőterei közül választhatnak. East London közelebb esik: innét már csak 200 kilométer Nelson Mandela gyermekkorának és utolsó éveinek színhelye.

Amennyiben nem saját zsebből kell kigazdálkodnunk az utazást, miért ne repülnénk business, sőt első osztályon? Egy első osztályú retúrjeggyel, British Airwaysszel és South Africannel, londoni és johannesburgi átszállással már baráti 1,9 milló forintért meglephetik az adófizetők Semjén Zsoltot. Amennyiben beérjük business osztállyal is, oda egymillióért is találunk jegyet.

A repülőtéren ügyeljünk arra, hogy csak hivatalos reptéri taxiba üljünk be, különben előfordulhat, hogy a sofőr nem oda visz, ahova szeretnénk, megfoszt értékeinktől, sőt az életünk is veszélybe kerülhet. A hivatalos reptéri taxik lepattant, főleg fehér minibuszok, az ACSA logójával ellátva (ez egy földről elrugaszkodó, szárnyas férfialak fehér alapon zölddel festve). A fuvardíjat a taxióra mutatja majd, a visszaútnál azonban gondban leszünk, hacsak nem kérjük meg a sofőrt, hogy várjon. Jobban járnánk egy bérautóval, ezek azonban az óriási érdeklődés miatt már elfogytak.

A temetés vasárnap reggel kilenckor kezdődik, a szertartás három órás. A kormány mindenkit arra kért – a nagyközönséget és az államfőket egyaránt –, hogy maradjanak otthon, mivel Qunu infrastruktúrája annak ellenére képtelen ekkora tömeget fogadni, hogy külön épületet emelnek a temetés alkalmából. A helyszín legfeljebb ötezer embert képes fogadni, kérdés, mennyien zarándokolnak majd el Qunuba, hogy leróják tiszteletüket Dél-Afrika első szabad fekete államfője előtt.

Rovatok