Index Vakbarát Hírportál

Anders Fogh Rasmussen marad NATO élén

2013. december 11., szerda 14:05 | aznap frissítve

Meghosszabbította Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár megbízatását a NATO legfőbb döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács. Anders Fogh Rasmussen 2014. szeptember 30-ig marad hivatalában.

A tanács azért döntött így, hogy a szeptember elején, a nagy-britanniai Walesben megrendezendő NATO-csúcstalálkozót még a jelenlegi főtitkár készíthesse elő és vezethesse le. A 60 éves, dán Ramussen 2009 augusztus 1. óta tölti be a NATO főtitkári tisztét. Ő az észak-atlanti katonai szövetség 12. főtitkára.

A NATO-adminisztrációt irányító politikusok megbízatása eredetileg négy évre szól, amelyet az Észak-Atlanti Tanács egy évvel hosszabbíthat meg. Erről Rasmussen esetében tavaly ősszel döntöttek a tagállamok képviselői, így a volt dán miniszterelnök megbízatása főtitkárként nem idén, hanem 2014. július 31-én járt volna le.

Az MTI szerint a NATO-diplomaták már akkor jelezték, hogy a tagállamok között egyetértés van abban, hogy kézenfekvő lenne meghosszabbítani Anders Fogh Rasmussen mandátumát, amikor kiderült, a csúcstalálkozó ősszel lesz, pár héttel azután, hogy a főtitkár megbízatása az eredeti tervek szerint lejárna. A NATO közleménye szerint Anders Fogh Rasmussen megköszönte a tagállamoknak a lehetőséget, és elfogadta mandátumának meghosszabbítását.

Rovatok