Index Vakbarát Hírportál

3 napra felravatalozzák Nelson Mandelát

2013. december 11., szerda 08:34 | aznap frissítve

Megérkezett a Nelson Mandela koporsóját szállító gyászmenet szerdán a pretoriai katonai kórházból a dél-afrikai kormány székhelyére, ahol felravatalozzák a múlt héten elhunyt Nobel-békedíjas politikust, polgárjogi harcost.

Gyászolók ezrei sorakoztak fel azokon a pretoriai utcákon, ahol elhaladt a Mandela koporsóját szállító halottaskocsi motoros rendőrök kíséretében. A koporsót a dél-afrikai nemzeti lobogóval fedték le. Sokan már órákkal a gyászmenet elhaladása előtt az utcán várakoztak, hogy tisztelegjenek az elhunyt politikus előtt, aki már életében a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált világszerte. 

Sokan énekelve búcsúztatták az elhunytat, mások a Mandela iránti szeretetet kifejező plakátokat emeltek a magasba. Mandelát a dél-afrikai elnökségnek és kormánynak helyet adó pretoriai Union Buildings épületében ravatalozzák fel, a külföldi tisztelők és az ország lakossága három napon keresztül róhatja le kegyeletét.

Ebben az épületben tette le a hivatali esküt Mandela, aki 1994-től 1999-ig volt a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke. Hírügynökségek szerint az épület bejárata már most roskadozik a virágoktól. A gyászszertartás miatt Pretoriában a reggeli óráktól áll a forgalom, és a boltok sem nyitottak ki azokban az utcákban, ahol elhaladt gyászmenet.

Nelson Mandela temetése vasárnap lesz a Pretoriától körülbelül 1400 kilométerre délre fekvő Qunuban, abban a faluban, ahol nevelkedett és élete vége felé visszavonultan élt.

Rovatok