Index Vakbarát Hírportál

Szólt a rendőrfőnök, hogy kihallgatás lesz

2013. december 11., szerda 18:34

Menesztette szerdán a francia kormány a párizsi bűnügyi rendőrség vezetőjét, amiért értesítette a volt belügyminisztert, hogy ki fogják hallgatni a Nicolas Sarkozy előző francia államfő 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos líbiai finanszírozása ügyében, írja az MTI.

A francia belügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a menesztett igazgató etikai vétséget követett el, akit egyébként "nagy zsarunak, egy nagyon nagy profinak" tart. Azt is elmondta, hogy Flaesch más fontos megbízatást kap, miután hat évig állt a párizsi bűnügyi rendőrség élén.

Christian Flaescht, a francia rendőrség egyik legfontosabb szervének vezetőjét a közelmúltban azért figyelmeztette az ügyészség, mert novemberben telefonon jelezte Brice Hortefeux korábbi jobboldali belügyminiszternek, hogy tanúként ki fogják hallgatni Sarkozy állítólagos illegális kampányfinanszírozási ügyében. Hortefeux telefonját egy másik eljárás miatt lehallgatta az ügyészség (amiről Flaesch nem tudott), ezért derülhetett ki, hogy felhívta őt.

"Sajnálom, hogy elkövette ezt a vétséget, mert egy volt belügyminiszter tájékoztatása etikai vétség" - hangsúlyozta a jelenlegi belügyminiszter. Valls szerint a rendőrség évekig át volt politizálva Franciaországban, de számára "ez abszolút nem követhető szabály, ez etikai kérdés". Hozzátette: "Olyan férfiakat és nőket kell a rendőrség és a csendőrség élére választani, akik mindenekelőtt megfelelő kompetenciával rendelkeznek".

A volt belügyminiszter szerint nem volt ebben semmi szabálysértő, "egy klasszikus, mindennapos eljárást követett és alkalmazott", amikor felhívta őt és előre tájékoztatta a kihallgatásáról. 

Rovatok