Index Vakbarát Hírportál

Gyilkossággal is vádolták az áljeltolmácsot

2013. december 13., péntek 18:00

Túl azon, hogy a siketeket is alaposan megsértette, a biztonsági előírások hiányosságára is rámutatott a Nelson Mandela temetését meghekkelő jeltolmács. A dél-afrikai politikus búcsúztatásakor a világ legbefolyásosabb vezetőinek beszédére értelmetlenül hadonászó Thamsanqa Jantjie nem csak skizofrén – ahogyan ő azt megvallotta –, hanem gyilkosság gyanújával tíz évvel ezelőtt nyomozás is indult ellene – írta a Guardian. Az értesülést – amelyből nem derült ki, hogy milyen ítélet született az ügyben – a 34 éves áljeltolmács az AP érdeklődésére sem kommentálta.

A férfit bűnügyi lajstroma meglepően hosszú: korábban három évre lopásért is elítélték, de betörés, nemi erőszak, emberrablási kísérlet miatt is állt már bíróság előtt. A dél-afrikai eNCA tévécsatorna szerint a vádak javát azonban ejtették Jantije ellen, aki pszichés állapota miatt nem is tudott megjelenni a tárgyalásokon. A nemi erőszak vádja alól is felmentették, de a 2003-as emberrablási és gyilkossági ügyéről ezt nem tudni. Az eNCA utánanézett a 2006-ban lezárult pernek, ám az ügyről szóló iratokat nem sikerült felkutatnia.

„Mindannyian fel vagyunk háborodva” – közölte az Egyesült Államok afrikai kapcsolatokért felelős külügyminisztériumi helyettes államtitkár. Linda Thomas-Greenfield szerint rendkívül aggasztó, hogy a szigorú biztonsági elírások ellenére a férfi egy ilyen rendezvényen alig egy méterre állhatott az Egyesült Államok elnökétől, Barack Obamától.

A dél-afrikai kormány bocsánatot kért a történtek miatt. A kulturális miniszter, Paul Mashatile a jeltolmács szakma szigorúbb szabályozását is ígérte. „Valóban hiba történt, de nyilván nem az utcáról esett be” – mondta ugyanakkor a bocsánatkérést kissé árnyalva a fogyatékkal élők ügyéért felelős miniszter, Hendrietta Bogopane-Zulu. Kétségtelen, hogy Jantije korábban már más rendezvényeken is feltűnt jeltolmácsként: tavaly az Africai Nemzeti Kongresszus megalapításának száz éves évfordulója alkalmából jelent meg Jacob Zuma államfő mögött. Igaz, az ANC-nél nem tudták megmondani, hogy Jantije jeltolmácsolása értelmezhető volt-e a siketek számára.

Rovatok