Index Vakbarát Hírportál

Steinmeier lesz a német külügyminszter

2013. december 13., péntek 18:24 | aznap frissítve

A szociáldemokraták frakcióvezetője, Frank-Walter Steinmeier lesz a német nagykoalíciós kormány külügyminisztere, írja a Tagesspiegel. Az 57 éves Steinmeier 2005-2009 között már vezette a külügyi tárcát és 2007 és 2009 között alkancellár is volt.

Ugyancsak az SPD kapja meg a gazdasági és energetikai minisztérium vezetését, amelynek élén várhatóan Sigmar Gabriel, a szociáldamokrata párt elnöke áll majd. A szövetségi kormány igazságügyi minisztere várhatóan a szintén szociáldemokrata Heiko Maas lesz, aki eddig a Saar-vidéki tartomány miniszterelnök-helyettese volt. A szociális és munkaügyi miniszter az SPD főtitkára, Andrea Nahles lehet. A Spiegel Online szerint a környezetvédelmi tárca vezetését az SPD eddigi pártpénztárnoka, Barbara Hendricks veszi át.

A pénzügyminisztérium élén a Rheinische Post információi szerint a kereszténydemokrata Wolfgang Schäuble marad. A belügyminisztérium vezetése valószínűleg továbbra is a keresztényszociális pártnál marad. A családügyi tárcát Mecklenburg-Vorpommern tartomány eddigi szociális minisztere, Manuela Schwesig kapja.

A nagykoalícióról szombaton szavaznak az SPD tagjai. Angela Merkelt várhatóan kedden választják meg kancellárnak. A nagykoalícióról öthetes tárgyalássorozat után november végén született megállapodás. A kabinetben hat szociáldamokrata (SPD), öt kereszténydemokrata (CDU) és három keresztényszociális politikus kaphat helyet.

Rovatok