Index Vakbarát Hírportál

Több száz halott lehet a szerbiai tömegsírban

2013. december 13., péntek 15:42

Hat évvel az első eredménytelen kutatások után emberi maradványokra bukkantak a dél-szerbiai Rudnicában sejtett tömegsírban – közölte az Európai Unió jogi és igazságügyi missziója (EULEX). A ruhadarabok mellett emberi csontokat is találtak.

Az ásatásokat a háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség és az eltűnt személyekért felelős bizottság rendelte el a hét elején, mert feltételezések szerint az egykori kőfejtőben 250 koszovói albán holttestét ásták el 1999 júniusában a koszovói harcokból visszavonuló szerb különleges rendőrség tagjai. A tömegsír létéről 2004 óta folytak találgatások. A helyszínen most is folyó feltárásokon a Vöröskereszt képviselői is jelen vannak.

Az EULEX képviselői már októberben meglátogatták a Koszovó határán fekvő, 300 fős Raskát, ahol 2007-ben, 2010-ben és 2011-ben is végeztek kutatásokat, de akkor nem bukkantak emberi maradványokra. A tervek szerint a helyszíni vizsgálatokkal szombatig kellett volna végezni, de a most talált maradványok miatt a kutatást a következő napokban is folytatják – olvasható az MTI által idézett közleményben.

Arsim Gerxhaliu igazságügyi orvos szakértő szerint az egyik azóta emelt épületet is lebontják majd, mert feltehetően az alatt is találhatók még áldozatok.

Rovatok