Index Vakbarát Hírportál

Felmentették Kijev polgármesterét

2013. december 14., szombat 15:44

Az ukrán elnök a szombaton rendeletben mentette fel Kijev polgármesterét, Alexander Popovot. Janukovics őt is felelőssé tette a november végén történt véres rendőri oszlatás miatt. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács helyettes vezetőjének is távoznia kellett posztjáról.

Állítólag ők ketten gyakoroltak nyomást a kijevi rendőrség két vezetőjére, hogy alkalmazzanak erőszakot a Függetlenség terén tüntető diákokkal szemben. A kijevi rendfőkapitánynak és helyettesének is távozni kellett. Az ukrán főügyész szombaton bejelentette, hogy mind a négyük ellenük eljárást indít az, hivatali visszaéléssel gyanúsítják őket. 

Ukrajnában folytatódnak a három hete tartó tüntetések. Szombaton az ellenzék által elfoglalt Majdanon csaknem 8 ezer ember gyűlt össze, és még mindig az elnök lemondását követelik. Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint a ellenzéki tüntetők 71 százaléka addig maradna, amíg Janukovics le nem mond. 

A hétvégén a kormánypárt szimpátiatüntetést szervezett Kijev belvárosában saját maga mellett és felbuszoztatta híveit Ukrajna különböző részeiről. Az antimajdanistáknak ingyen étel és szállás is jár. A tüntetés az ukrán miniszterelnök beszéde nyitotta meg.Több mint 10 ezren gyűltek össze közvetlenül a ellenzék által elfoglalt Függetlenség tér mellett, Putyin nevét skandálják. 

Az orosz külügyminiszter egy szombati tévéinterjúban úgy ítélte meg, hogy az ukrajnai tömegtüntetéseket valójában provokatőrök mozgatják. "Olyan méretűek a tüntetések és olyan kemény jelszavak harsognak, mintha legalábbis a kormány a lakosság akarata ellenére hadat üzent volna egy békés államnak" - jelentette ki Szergej Lavrov a Rosszija 24 állami televíziónak.

Rovatok