Index Vakbarát Hírportál

Füvet vettem a spanomtól, letartóztatott

2013. december 14., szombat 12:32

Huszonöt gimist tartóztattak le csütörtökön illegális drogkereskedelemért Dél-Kaliforniában – írja a Huffington Post. A tizenegyedikes diákokat két rendőr buktatta le, akik az egész félév során az osztálytársuknak adták ki magukat.

A rendőrség szerint 23 fiatalkorú és két felnőtt kereskedett többek között fűvel, hasissal, kokainnal, crackkel, metamfetaminnal és különféle vényre kapható gyógyszerekkel. Nem újdonság egyébként, hogy a rendőrök beépülnek a gimisek közé: tavaly decemberben egy hasonló akció után 22 diákot tartóztattak le három kaliforniai gimnáziumban, de 2010-ben és 2011-ben is több tucat diákot füleltek le Riverside megyében.

A megyei rendőrség szerint a céljuk a drogmentes környezet biztosítása a megye lakossága számára. A beépüléses programjaiknak nem nagyhalakra vadásznak: a kisebb akciókkal azokat az üzleteket akarják leleplezni, amiket jellemzően a gimisek bonyolítanak egymás közt, és amelyek a rendőrség szerint "a bűnözés más válfajai felé terelhetik a fiatalokat".

Persze az ilyen programoknak bőven akadnak kritikusai is: az amerikai igazságügyi minisztérium, a Department of Justice egy 2007-es tanulmánya szerint például bár ezek az akciók rövid távon sikeresek lehetnek, hosszú távon csak azt érik el, hogy a valódi dealerek elővigyázatosabbak legyenek, így hosszú távon nem oldanak meg semmit.

Rovatok