Index Vakbarát Hírportál

Hazarendelik Kínából az észak-koreaiakat

2013. december 14., szombat 13:58 | aznap frissítve

Hazarendelik a Kínában dolgozó észak-koreai külkereskedelmi képviselőket és üzletkötőket, összefüggésben második számú vezetőjének két nappal ezelőtti kivégzésével - írja az MTI. A hazarendeltek kiküldetésben dolgoztak az északkelet-kínai Senjang és Dandong városokban, hogy elősegítsék a kétoldalú kereskedelmet és beruházásokat szerezzenek Észak-Koreába.

A kínai kapcsolatokért éppen Csang Szongthek felelt, az országot vezető Kim Dzsongun nagybátyja, akit csütörtökön hazaárulás miatt végztek ki. Ősszel külföldre szökött az egyik munkatársa, aki a legfelsőbb vezetőség pénzügyeit kezelte.

Kim Dzsongun le akar számolni a nagybátyjához lojális személyekkel is, ezért hazarendeli őket - közölték a dél-koreai hírügynökségnek nyilatkozó források, hozzátéve, hogy „a héten nagy számban sietve utaztak haza a Senjangban és Dandongban dolgozó észak-koreaiak".

Egy másik forrás szerint Észak-Korea azt tervezi, hogy minden tisztségviselőjét hazarendeli Kínából, munkatársaikkal együtt. „Színleg azzal indokolják a lépést, hogy oktatást tartanak nekik a kormány politikájáról, de azok, akikről kimondják, hogy kapcsolatban álltak Csang Szongthekkel, soha többé nem utazhatnak majd külföldre, és tisztogatás áldozataivá válhatnak".

Megcsapta a kapitalista életvitel szele

Kim Dzsongun látványosan távolította el maga mellől Csangot, a phenjani politikai harcok korábbi nagy túlélőjét, aki vaskohót, házi őrizetet, gyanús körülmények között szenvedett autóbalesetet is átvészelt már. Feltehetően nem akart maga mellé egy olyan régenst, aki túlságosan befolyásos, és fenyegetést jelenthetett volna.

Hivatalosan azzal vádolták meg, hogy drogozik, sorra váltogatja a barátnőit, ráadásul ellenforradalmi frakciót szervezve saját hatalmát építi ki az állampárton belül. A közlemény szerint „nem nézhették tovább tétlenül", ahogy a kapitalista életvitel szelétől megcsapott Csang saját embereit ülteti vezető pozíciókba. A hivatalos közlés szerint a döntést vasárnap hozták meg a Munkapárt legmagasabb szintű ülésén, de valójában már korábban, novemberben megszülethetett.

Kína korlátozásokat vezethet be

Pekingben közölték, hogy Vang Ji külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov telefonon megállapodtak, hogy folytatják erőfeszítéseiket az észak-koreai nukleáris program korlátozásáról szóló, 2008-ban megrekedt tárgyalások felújítására. Vang és Lavrov pénteken tárgyaltak egymással, nem sokkal azután, hogy Észak-Korea bejelentette Csang Szongthek kivégzését.

A kínai állami média szerint Peking „bizonyos korlátozásokat" vezethet be Phenjannal való viszonyában a rendszer sokáig második emberének kivégzése után. Az ügy hátteréről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatnak.

Rovatok