Index Vakbarát Hírportál

Ők lesznek Európa új urai

2013. december 14., szombat 17:37 | aznap frissítve

Három hónappal a német választások után most már biztos, hogy nagykoalíciós kormány alakul Berlinben, miután a szociáldemokraták hosszas huzavona után rábólintottak az egyezségre.

Szeptemberben Angela Merkel és a konzervatív CDU-CSU szövetség pár mandátummal maradt csak le az abszolút többségről. Addigi kormányzópartnerük, a szabaddemokraták (FDP) kiestek a Bundestagból, ezért csak a Zöldek (Grüne) vagy a szociáldemokraták (SPD) jöhettek szóba. Az SPD hezitáló vezetői végül úgy döntöttek, pártszavazást tartanak a nagykoalícióról, vagyis a tagságra bízták a döntést. A szavazás eredményét szombaton ismertették Berlinben, eszerint a tagség 75,96 százaléka igennel voksolt a koalíciós szerződésre.

Ez volt az első pártszavazás

A szavazáson a csaknem 475 ezer fős tagság 77,86 százaléka vett részt. Az érvényesen szavazók közül 256 643-an voksoltak igennel. A 150 éves SPD-nél először tartottak pártszavazást. A tagok levélben szavazhattak, a szavazólapot és a válaszborítékot december elején kézbesítették. A beérkezett szavazatokat szombat hajnalban kezdték összeszámolni Berlinben 400 önkéntes részvételével. A párt óránként 20 ezer boríték felbontására képes levélbontó gépeket is vásárolt, hogy minél gyorsabban végezzenek a munkával.

A szerződést valószínűleg hétfőn írja alá a három párt - az SPD, a CDU és bajor testvérpártja, a CSU - elnöke. Angela Merkelt várhatóan kedden választja meg kancellárnak a Bundestag, és kormányának tagjai még aznap leteszik hivatali esküjüket. Ez lesz a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő Angela Merkel harmadik kormánya, és a harmadik nagykoalíció Németországban a második világháború óta.

A három párt megállapodását a miniszteri pozíciók elosztásáról várhatóan még szombaton közlik. A kabinetnek valószínűleg 14 tagja lesz, az SPD 6, a CDU 5, a CSU 3 minisztériumot kaphat. A CDU-s Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter marad, a külügyminiszter pedig a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier lesz, aki az előző nagykoalíciós kormányban (2005-2009) is külügyminiszter volt.

A Die Zeit szerint így fog kinézni a következő német kormány:

Modern Talking - Angie's Heart (1986)

Rovatok