Index Vakbarát Hírportál

Az aranyfogakat is kilopták a hullákból

2013. december 15., vasárnap 11:33

Húsz éven fosztogatta a hullákat az az eszéki banda, akiket még februárban tartóztattak le a horvát rendőrök, de csak most indult ellenük bírósági eljárás.

A 14 fős, 27-60 év közötti sírásókból és hullaszállítókból álló banda általában még a ravatalózóban elvette az elhunytaktól az ékszereket, mielőtt a koporsófedelet lezárták volna, de sírokat is fosztogattak – írja a croatiapepita nevű blog.

A lopással és kegyeletsértéssel vádolt banda főként azokat a régi sírokat fosztogatta, amelyeket a hozzátartozók nem újítottak meg. De nemcsak az ékszereket vitték, hanem az oszladozó tetemekből kiszedték az aranyfogakat is, ha pedig nem találtak semmi értékeset, akkor elvitték az elhunyt ruháját. Nem véletlen, hogy az eszéki rendőrkapitány a horvát kriminalisztika legmorbidabb bűnügyének nevezte az esetet.

A Bors szerint a hullarablók úgy buktak le, hogy egy helyi ékszerésznek feltűnt, hogy három visszatérő árusa a temetkezési vállalat egyenruhájában járt be a boltba eladni az aranyékszereket.A 14 fős banda mellett letartóztattak egy 26 éves nőt is, aki az értékesítésben segített nekik.

Mint a vallomásopkból kiderült, a banda húsz éve kezdte a sírrablást, az első években csak Eszéken dolgoztak, de később a hálózat annyira kiterjedt, hogy más településekre is jártak fosztogatni a sírokat. Volt olyan informátoruk, aki 250 ezer forintnyi "fizetést" kapott azért, ha jó tippeket adott, hogy melyik sírt kell felnyitni.

A lap szerint az utóbbi években átjártak Magyarországra is, "Mohács környékén négy beszállítónk is volt" - vallotta egyikük a kihallgatáson.

Rovatok