Index Vakbarát Hírportál

Célt tévesztett a drón, kártérítést kaptak a rokonok

2013. december 15., vasárnap 09:04

Összesen csaknem 140 ezer dollár (30 millió forint) kártérítést fizetett a jemeni kormány azoknak a családoknak, amelyeknek összesen 15 tagja egy pilóta nélküli amerikai repülőgépről végrehajtott légicsapásban vesztette életét a napokban az arab országban.

Az amerikai drónról egy kisteherautót akartak kilőni csütörtökön el-Bejda kormányzóságban, Radda városában, amelynek utasai radikális iszlamisták voltak - írja az MTI. A rakéták azonban célt tévesztettek, és egy esküvőre tartó autókonvojt találtak el.

A körzet a radikális iszlamisták fellegvára. A Jemenben végrehajtott amerikai dróntámadások célpontjai leggyakrabban a magát az Arab-félszigeti al-Kaidának nevező terroristacsoport fegyveresei.  Civil szervezetek szerint viszont az amerikai dróntámadások Jemenben törvénytelen gyilkosságoknak felelnek meg.

A kártérítésről egy törzsi vezető számolt be szombaton, aki közvetített a családok és a jemeni kormány között. Elmondása szerint a kormány a kompenzáció részeként 100 fegyvert is adományozott az érintett családtagoknak, a törzsi hagyományoknak megfelelően. Egy katonai tisztségviselő hozzátette: a kormány egyúttal figyelmeztette a családokat, hogy ne nyújtsanak menedéket az al-Kaidával rokonszenvező radikális iszlamistáknak.

Rovatok