Index Vakbarát Hírportál

Iránban elfogtak egy brit kémet

2013. december 15., vasárnap 08:32

Iránban elfogtak egy férfit, aki a teheráni hatóságok állítása szerint az MI6 brit titkosszolgálat ügynöke - írja az MTI. A délkelet-iráni Kermán tartomány "forradalmi bírósága" szombaton közölte: az iráni férfi az elmúlt néhány hónapban összesen 11 alkalommal találkozott az MI6 ügynökeivel Iránban és külföldön, és szigorúan titkos információkat osztott meg a nyugatiakkal. A férfi állítólag beismerte tettét, még tart a büntetőpere.

Az iráni hatóságok rendszeresen tesznek bejelentéseket állítólagos külföldi kémek leleplezéséről. Az esetek többségében semmilyen konkrétumot nem közölnek. Teherán főként azzal vádolja a nyugati hatalmakat, hogy kémhálózatok kutatnak az atomprogramja részletei után. A nyugati országok viszont azzal vádolják Iránt, hogy polgári nukleáris programja leple alatt atombomba előállítására törekszik. Irán tagadja ezt.

Májusban két férfit akasztottak fel, akik a teheráni hatóságok szerint Izraelnek és az Egyesült Államoknak kémkedtek. A teheráni főügyészség szerint Mohammad Heidarit a Moszad hírszerzője, Kuros Ahmadi pedig a CIA embere volt.

Rovatok