Index Vakbarát Hírportál

Elgondolkoznak Snowden amnesztiáján

2013. december 16., hétfő 17:07

Az NSA megfontolja, hogy amnesztiát adjon a kiszivárogtatási botrány forrásának, Edward Snowdennek, amennyiben beleegyezik, hogy nem ad ki több titkos dokumentumot, állította az ügynökség egyik vezetője, Richard Ledgett. Neki kell kivizsgálnia, hogy mennyi kárt okoztak az eddigi szivárogtatások, írja a BBC. Ledgett ugyanakkor hangsúlyozta, hogy személyes véleményt fogalmazott meg.

A hamarosan nyugdíjba vonuló Keith Alexander tábornok, az NSA igazgatója pedig határozottan elutasította az amnesztia gondolatát. „Ez párhuzamba vonható egy túszejtővel, aki ötven embert tartott sakkban, tízet lelőtt, aztán azt mondja: ha teljes amnesztiát kapok, elengedem a maradék negyvenet. Mit tennél ilyen helyzetben?" – tette fel a kérdést.

Az amerikai külügyminisztérium jelezte, hogy nem változott a véleményük, Snowdennek vissza kell térnie az Egyesült Államokba, hogy bíróság elé álljon. Snowden több tíz év börtönt is kaphatna, ha bűnösnek találnák.

Korábban azt feltételezték, hogy csak a Snowden által megszerzett dokumentumoknak az egy százaléka jelent meg eddig a lapokban. Közben Snowdent is az év emberének választották, de nem a Time-nál, hanem az osztrák Profil nevű hetilapban.

Rovatok