Index Vakbarát Hírportál

Kevés magyar megy a szlovák hegyekbe

2013. december 16., hétfő 14:10

A viszonylag enyhe időjárás miatt a korábbi évekhez képest az idén lassabban indul a síszezon a Tátrában. A Sitour ügynökség jelentése szerint az elmúlt hétvégén huszonöt síközpont üzemelt a szlovák hegyekben, feleannyi, mint tavaly ilyenkor.

Ezen a héten, csütörtökig tizenöt jelentősebb síközpont tart nyitva a Tátrában, köztük Donovaly, Jahodná, Chopok és a Ski Bachledová, a hét végére pedig várhatóan tovább bővül a nyitva tartó központok száma. 

„A pályákat hóágyúzzák, ezért a körülmények nagyon jók” – mondta az MTI-nek Lenka Matasovská, a Magas Tátra régió helyi idegenforgalmi szervezetének (OOCR) igazgatója, aki szerint azonban a sífutásra a Tátrában egyelőre kevés helyen adottak a feltételek.

A Szlovák Idegenforgalmi Szövetség (ZCR) igazgatója, Marek Harbulák ugyanakkor optimista, jó szezonra számít, elsősorban az utóbbi időszakban végrehajtott fejlesztések miatt, valamint azért, mert ma már a Tátrában a síközpontok közelében több élményfürdő és wellnessközpont is található. Az idegenforgalom a Tátrában egyébként az idén jó nyári szezont tudhat maga mögött, az egy évvel korábbihoz képest a szállóvendégek száma 7 százalékkal nőtt. 

A szálláshelyek jelenlegi foglaltsága alapján a téli szezon is a vendéglátósok reményei szerint alakulhat, ami azt jelentené, hogy nem törik meg a forgalom néhány éve enyhe emelkedést mutató trendje. Az elmúlt évek során egyébként a téli szezonban átlagosan 700-800 ezer turista látogatott a tátrai üdülőkörzetekbe.

„Magyarországról sajnos egyre kevesebben látogatnak a Tátrába, arányuk az összes vendég mintegy 2-3 százalékát teszi ki” – tette hozzá Lenka Matasovská

Rovatok