Index Vakbarát Hírportál

Majdnem ütközött egy kínai és egy amerikai hadihajó

2013. december 16., hétfő 19:15

Kis híján összeütközött egy kínaihadihajó és egy amerikai cirkáló a dél-kínaitengeren december elején, amiért a kínai Global Times (GT) hétfőn az amerikai felet tette felelőssé. A lap egy magát megnevezni nem kívánó katonai szakértőt idézve úgy fogalmaz: „az Egyesült Államok kormánya ártatlannak tetteti magát", miután az esetről az amerikai sajtó hírt adott a hét végén, írja az MTI.

Valójában mindig a valódi tettesek vallják ártatlannak magukat először, írja a lap, melynek forrása szerint a dél-kínai tengeren közlekedő amerikai rakétacirkáló a kínai flotta 45 kilométeres belső védelmi körébe is behatolt, aztán provokáló módon támadó jellegű manőverekbe bocsátkozott.

Az incidens még december 5-én történt, arról viszont a felek egészen múlt hét végéig hallgattak, majd a hírt az Egyesült Államok Csendes-óceáni Flottája közölte pénteken. A washingtoni dokumentum szerint azonban az eset máshogy törént: a Liaoning kínai repülőgép-hordozó mellett tevékenykedő amerikai rakétacirkálóhoz egy másik kínai hadihajó túl közel került, ezért mindkét fél manővezerésre kényszerült.

A Global Times szerint az eset 2009 óta a legjelentősebb kínai-amerikai vízi incidensnek tekinthető a Dél-kínai-tengeren. Az amerikai rakétacirkáló gyakran járt a Csendes-óceán nyugati felén, ahol a japán és koreai haditengerészettel közösen többször is hadgyakorlatot tartott, írja a GT. Az USA a térségben felderítő munkát is végez, aminek valódi célpontjai az ottani tengeralattjárók, írta a lap.

Rovatok