Index Vakbarát Hírportál

Puccsot kísérelhettek meg Dél-Szudánban

2013. december 16., hétfő 12:47

A volt alelnökhöz hű katonák és politikusok puccsot kíséreltek meg Dél-Szudánban, jelentette be Salva Kiir elnök, miután éjszaka lövöldözésről érkeztek hírek a fővárosból, Dzsubából, írja a BBC. A lövöldözésben többen megsebesülhettek, több százan pedig az ENSZ-misszióban kerestek menedéket. Robbanásokról is érkeztek hírek, a város repterét pedig lezárták.

A tévében katonai egyenruhában felszólaló Kiir elnök azt mondta, hogy a kormány már ura a helyzetnek, a puccsistákat pedig üldözik. Éjszakára kijárási tilalmat vezetnek be, az utcákon katonákat lehetett látni a fővárosban. Az ENSZ mindkét oldalt önmérsékletre intette, és az erőszak beszüntetésére szólított fel.

Júliusban éleződött ki a feszültség a világ legfiatalabb országában, miután Kiir elnök menesztette a teljes kormányt, köztük helyettesét, Riek Machart is. Az alelnök már jelezte, hogy harcba szállna Kiirrel a 2015-ös elnökválasztáson.

A szembenállást növeli, hogy Kiir a dinka népességhez, míg Machar a nuerekhez tartozik, utóbbiak közül pedig többen kifogásolták a dinkák politikai dominanciáját.

Rovatok