Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkelt kancellárrá választották

2013. december 17., kedd 10:27

Ahogy az várható volt, kancellárrá választotta Angela Merkelt a Bundestag, a német törvényhozás alsóháza kedden. A konzervatív CDU 59 éves elnöke 2005 óta vezeti a német kormányt, harmadszor választották meg kancellárnak.

Szeptemberben Angela Merkel és a konzervatív CDU-CSU szövetség pár mandátummal maradt csak le az abszolút többségről. Addigi kormányzópartnerük, a szabaddemokraták (FDP) kiestek a Bundestagból, ezért csak a Zöldek (Grüne) vagy a szociáldemokraták (SPD) jöhettek szóba. Az SPD hezitáló vezetői végül úgy döntöttek, pártszavazást tartanak a nagykoalícióról, vagyis a tagságra bízták a döntést. A szavazás eredményét szombaton ismertették Berlinben, eszerint a tagság 75,96 százaléka igennel voksolt a koalíciós szerződésre.

A szerződést már hétfőn aláírta a három párt - az SPD, a CDU és bajor testvérpártja, a CSU - elnöke. Angela Merkelt pedig ma, kedden választották meg kancellárnak. Kormányának tagjai várhatóan még a nap folyamán leteszik hivatali esküjüket.

Ez lesz a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő Angela Merkel harmadik kormánya, és a harmadik nagykoalíció Németországban a második világháború óta.

Így fog kinézni a következő német kormány:

Rovatok