Index Vakbarát Hírportál

Heten meghaltak, több mint százan megsérültek Dél-Szudánban

2013. december 17., kedd 10:44

Legalább tizenketten meghaltak és több mint százhúszan megsebesültek a hétfői dél-szudáni puccskísérletben. A BBC szerint 13 ezren az ENSZ épületeibe menekültek, a sebesültek jelentős részét kórházba vitték. Az országban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, bezárt a jubai repülőtér, sok helyütt nincs telefon, a főváros kereszteződéseiben katonák ügyelnek a rendre.

Vasárnap este elégedetlen katonák és politikusok egy csoportja az egykori alelnök Riek Machar irányítása alatt megkísérelte megbuktatni a kormányt. A jelenlegi elnök Salva Kiir elmondása alapján ekkor valószínűleg Macharhoz hű, ismeretlen katonák tüzet nyitottak a kormány egy ülésén. Barnaba Marial Benjamin külügyminiszter tájékoztatása szerint pedig a fegyveres erők egy része hétfőn megrohamozta az ország legfőbb katonai támaszpontján található fegyverraktárt. A kormányerők visszaverték a támadást. Legalább négy politikust őrizetbe vettek.

Dél-Szudán a világ legfiatalabb, egyben egyik legelmaradottabb országa. Két évvel ezelőtt szakadt el Szudántól, és bár az olajtartalékok háromnegyede a területén maradt, a nyersolaj kivitelét a tengerektől elzárt országból északi szomszédja nélkül nem tudja megoldani, emlékeztetett az MTI. Dél-Szudánban a feszültség júliusban éleződött ki, miután Kiir elnök menesztette a teljes kormányt, köztük helyettesét, Riek Machart is. Az alelnök már jelezte, hogy harcba szállna Kiirrel a 2015-ös elnökválasztáson.

Rovatok