Index Vakbarát Hírportál

Strasbourg: Nem büntethető az örmény népirtás tagadása

2013. december 17., kedd 18:12 | aznap frissítve

Elmarasztalta a svájci államot az Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért egy svájci bíróság pénzbírságra ítélt egy férfit az 1915-ös örmény népirtás tagadása miatt. A török politikus azért fordult 2007-ben a strassbourgi bírósághoz, mert pénzbüntetést kapott, miután egy nemzetközi konferencián azt mondta az 1915-ös törökországi örmény népirtásra, hogy nemzetközi hazugság.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a török politikus nem rasszista indítékból tagadta az örmény népirtást. A bíróság kiemelte, hogy nem feladata állást foglalni az 1915-ben végrehajtott mészárlásokról, sem arról, hogy ezek népirtással értek-e fel. Ugyanakkor a bíróság szerint nincs egyetértés arról, hogy a történtek a „népirtás" fogalma alá tartoznak-e.

Többször megemlítik az ítéletben, hogy a Holokauszt és az örmény népirtás ebből a szempontból nagyon különböznek, mert a náci rezsim bűneiről egyetértenek a történészek, és a nemzetközi igazságszolgáltatás is egyértelműen meghatározott.

Nem jogerős az ítélet, a svájci hatóságoknak három hónapjuk van fellebbezni. Dogu Perinceknek hívják a politikust, és az MTI szerint egy kis baloldali török pártot vezet.

Rovatok