Index Vakbarát Hírportál

Egy 39 éves nőn cívódik India Amerikával

2013. december 18., szerda 22:00

Viharossá vált az Egyesült Államok és India kapcsolata, miután a múlt héten az amerikai hatóságok őrizetbe vettek New Yorkban egy indiai diplomatát.

Devyani Khobragade New York-i főkonzulhelyettest december 12-én az utcán vették őrizetbe, majd két nappal később, miután ártatlannak vallotta magát, 250 ezer dolláros (54 millió forintos) óvadék ellenében szabadon engedték. A gyanú szerint hamis dokumentumokkal próbált munkavállalásra jogosító vízumot szerezni a manhattani otthonában dolgozó indiai bejárónőnek – írja az MTI. A kétgyermekes anyát akár 10 év szabadságvesztésre is ítélhetik, ha bűnösnek találják.

A 39 éves nő a szabadulása után azt mondta: megmotozták és többször levetkőztették annak ellenére, hogy diplomáciai immunitását bizonygatta. Majd egy olyan zárkába tették, ahol kábítószerfüggőkkel és prostituáltakkal kellett együtt lennie.

A diplomatát India a teljes diplomáciai mentesség biztosítása érdekében szerdán az ENSZ-hez helyezték át, jelentették Újdelhiben.

Az ázsiai országot felháborította az eset, megtorlásul számos korlátozó intézkedést vezetett be a területén tartózkodó amerikai diplomaták ellen: azonnali hatállyal bekérték a diplomaták és családtagjaik be- és kiutazását megkönnyítő igazolványokat, miközben utánanéznek többek között az amerikai képviseletek alkalmazásában álló munkavállalók fizetésének is.

Újdelhi egyúttal megvonta az amerikai nagykövetség behozatali engedélyeit, valamint elbontatta a képviselet épülete köré az amerikai fél kérésére biztonsági okokból emelt kordont. Az ultranacionalista Sív Szena Párt szerdán tüntetést szervezett az amerikai nagykövetség elé.

Szalman Kursid indiai külügyminiszter szerdán a parlamentben elítélte és teljesen elfogadhatatlannak, míg a kormányfő sajnálatosnak nevezte az ügyet. John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán végül felhívta Sivsankar Menont, az indiai miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadóját, és sajnálatát fejezte ki az ügy miatt, ugyanakkor azt is mondta: reméli, az incidens nem sérti a két ország szoros kapcsolatát.

Rovatok