Index Vakbarát Hírportál

Egymásnak estek a dél-szudáni törzsek

2013. december 18., szerda 10:48

Akár 4-500 áldozata is lehet a dél-szudáni összecsapásoknak, állítják helyi ENSZ-diplomaták. Az erőszak a Salva Kiir államfő elleni állítólagos puccskísérletet követően harapózott el.

A hivatalos dél-szudáni verzió szerint vasárnap egyenruhások támadtak a kormányzó párt, a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom egyik gyűlésére. A harcok hétfőn is folytatódtak, majd kedden újra kitörtek, elsősorban a köztársasági elnöki palota környékén.

A BBC szerint a szökésben lévő ellenzéki vezér, Riek Maldar cáfolta a puccskísérletet, szerinte csak az elnöki őrség tagjai között volt egy félreértés. A kormány azonban nem osztja ezt a nézetet, 10 befolyásos politikust, köztük a volt pénzügyminisztert is letartóztatták.

A zavaros viszonyok miatt nehéz pontos képet alkotni az eseményekről, de az ENSZ BT-t kedden arról tájékoztatták, hogy a konfliktus alapvetően etnikai jellegű: két helyi csoport, a nuerek és a dinkák állnak szemben egymással.

Dél-szudáni vezetők ugyanakkor tagadják, hogy a konfliktus etnikai alapú lenne. Az egyik tartományi kormányzó, Simon Kun Poch a kormány weblapján cáfolta, hogy erről lenne szó: szerinte Machar támogatói között dinkák, nuerek és egy harmadik etnikum, a kolok tagjai is megtalálhatók.

Dél-Szudánban az ország 2011-es elszakadása óta nincs stabil államhatalom: az etnikailag és politikailag megosztott országban több felfegyverzett csoport is küzd az olajlelőhelyek ellenőrzéséért.

Rovatok