Index Vakbarát Hírportál

Korrupcióval gyanúsítják az argentin elnököt

2013. december 18., szerda 13:51 | aznap frissítve

Korrupcióval gyanúsítják az argentin elnököt. Cristina Fernandez de Kirchner államfő személyi titkárán keresztül „hazugságnak és rágalomnak” nevezte a vádakat. A botrány középpontjában Lazaro Baez, Cristina Fernandez de Kirchner államfő és 2010-ben elhunyt férje, Nestor Kirchner egykori elnök üzleti partnere és régi barátja áll. Az üzletember vállalatai, köztük az Austral Construcciones több közmunkával kapcsolatos állami tendert nyert meg a Kirchner család egy évtizedes regnálása alatt – írja az MTI.

Mióta a házaspár valamelyik tagja tölti be az argentin elnöki hivatalt, a család bevallott vagyona több mint tízszeresére nőtt, A család tagjai mindezt az ingatlanpiacon tett szerencsés lépéseikkel és Patagóniában lévő több luxusszállodájuk nyereségével magyarázták.

A La Nacion című lap több tényfeltáró riportjában azonban most azt állítja, hogy Baez az állami szerződésekből származó pénzt az elnöki párhoz csoportosíthatta át úgy, hogy a tulajdonukban lévő hotelekben szállodai szobákat „vett ki”.

Az argentin újság közölte, hogy a Baez nevén lévő vállalatok a számlakönyvek szerint több millió dollárt költöttek arra, hogy lefoglalják a Kirchner család birtokában lévő luxusszállodák szobáinak mintegy harmadát – tekintet nélkül arra, hogy használatba vette-e valaki a kérdéses lakosztályokat. A La Nacion azt is hozzátette, hogy az állami tulajdonban lévő, veszteséges Aerolineas Argentinas légitársaság a szobák további egyharmadát „bérelte”, és így biztosított tartós nyereséget az elnöki párnak.

Oscar Parilli, az elnök asszony személyi titkára helyi idő szerint kedden este élő adásban támadta meg az újság beszámolóját.

„A La Nacion napilap hamis állításai, amelyeket később szakadatlanul ismételgetett a Clarín (napilap) (...) kétségbe próbálja vonni Cristina Fernandez de Kirchner elnök és Nestor Carlos Kirchner egykori államfő gazdasági magántevékenységének legitimitását, törvényességét és őszinteségét” – mondta Parilli. Hozzátette, hogy a vádak olyan jövedelmet érintenek, amelyeket az elnöki pár tisztességesen közzétett adóbevallásában, így a sajtóorgánumok csupán arra törekednek, hogy „fasiszta stílusban” rágalmazzák meg a Kirchner családot.

Rovatok