Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Ronald Biggs

2013. december 18., szerda 09:24

Nyolcvannégy éves korában meghalt Ronald Biggs, minden idők leghíresebb vonatrablója, írja az MTI. Egy londoni idősotthonban érte a halál.

Biggs 1963. augusztus 8-án állította meg egy tilosra váltott jelzővel a brit királyi posta Glasgow-ból Londonba tartó értékszállító szerelvényét, amelyről tizenöt társával 2,6 millió akkori fontot emelt el. A százhúsz postazsák tartalma mai pénzben legalább 40 millió fontot (14 milliárd forint) érne.

A banda még a vonatrablás évében lebukott, és Biggs harmincévi börtönbüntetést kapott, ám nem egészen három év után megszökött a dél-londoni Wandsworth hírhedt börtönéből. Ezután Spanyolországban, Ausztráliában és Brazíliában is bujkált, végül Párizsban telepedett le családjával.

Biggs ezután 2001-ben tért vissza Nagy-Britanniába, hogy orvosi segítséget kérjen, de az akkor 72 éves bűnözőt rögtön börtönbe küldték, írja a BBC. Miután 2009-ben tüdőgyulladást kapott, szabadon engedték. Későbbi agyvérzései után már nem tudott beszélni és nehezen járt, így egy londoni idősek otthonába került. Utoljára márciusban jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor vonatrabló társát, Bruce Reynoldsot temették.

Életrajzírója szerint Biggs az utóbbi ötven év egyik legnagyszerűbb alakja volt, kedves és nagylelkű személy, remek humorral. Biggs egyben a médiakor egyik első terméke, aki világ körüli menekülőútjával szerzett hírnevet.

Rovatok