Index Vakbarát Hírportál

Papcsák nem is támadta az örményeket

2013. december 18., szerda 17:53

Az örmény hadsereg kivonását követelte Hegyi-Karabahból Papcsák Ferenc – közölte több azeri hírportál. Zugló fideszes polgármestere azonban visszautasítja, hogy bárhol nyilatkozott volna az Örményország és Azerbajdzsán közötti területi vita ügyében.

„Megdöbbenéssel olvastam a hazai médiában megjelent hírt, miszerint azerbajdzsáni tartózkodásom alatt egy lapnak nyilatkozva örmény-ellenes kijelentést tettem, felszólítva Örményországot, hogy csapatai vonuljanak ki, és a területet adják vissza Azerbajdzsánnak" – tudatta közleményében Papcsák. A zuglói önkormányzat sajtóreferense közölte, úgy tudja, hogy a Fidesz egykori elszámoló biztosa legutóbb a novemberben járt magánemberként a dél-kaukázusi országban. Cseke Vanda hozzátette, hogy a közleményt Papcsák hangsúlyozottan magánemberként adta ki, így további információval nem szolgálhat.

Az azeri hírportálokon megjelentek szerint Papcsák december 13-án nyilatkozott Hegyi-Karabahról.

„A hivatkozott lapban megjelent tudósítást badarságnak, nevetségesnek, egyben felháborítónak tartom, annak tartalmától teljes mértékben elhatárolódom. Azeri tartózkodásom idején egyetlen sajtóorgánumnak ilyen nyilatkozatot nem tettem. Az örmény-azeri konfliktusban sem az Azeri-Magyar Baráti Társaság elnökeként, sem magánemberként nem foglaltam állást, a cikk olyan állításokat tartalmaz, melyek részemről nem hangzottak el. A két nép vonatkozásában a békés egymás mellett élés valamint a konfliktusok békés úton történő lezárásának a híve vagyok" – írta a Fidesz parlamenti képviselője.

Papcsák és a hodzsalini repülőtér

„Húsz éve követeli a nemzetközi közösség, hogy Örményország vonja ki erőit Hegyi-Karabahból, mind ez idáig eredménytelenül” – idézte Papcsákot az Azernews.az. A hírportálnál három nappal korábban azonban már a Trend.az  is hírt adott a nyilatkozatról, amelyben a politikus állítólag arról szólt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatainak ideje eleget tenni és visszaadni a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánt illető területeket. „Örményország ehelyett provokálja a nemzetközi közösséget a hodzsalini repülőtér építésével és azzal, hogy elnökválasztásokat tart Hegyi-Karabahban” – mondta volna a hírportál szerint Papcsák, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az örmény megszállás ellentétes az ENSZ 822-es, 853as, 874-es és 884-es határozatával, valamint az ENSZ Alapokmányának 2. pontjával is és mindezt 2008-ban megerősítette az ENSZ Közgyűlése is.

A Trend.az hírptortálnál az Index érdeklődésére elmondták: az anyag nem a sajátjuk, azt az Európa-Azerbajdzsán Közösség (TEAS) szervezetétől kapták. A TEAS-nál illetékességi okokra hivatkozva elhárították a választ, későbbre ígérve tájékoztatást.

Két jó barát

A „baltás gyilkos” kiadatása óta több gesztussal jelezte Magyarország, hogy fontos partnernek tekinti a Kaszpi-tenger partján fekvő egykori szovjet tagköztársaságot. (Válaszul Örményország – akinek tisztjét baltával Budapesten megölte az azeri Ramil Safarov – felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.) A Miniszerelnökség nemzetkzö kapcsolatokért felelős államtitkárságát vezető Szijjártó Péter a keleti nyitás felelőseként többször is járt Azerbajdzsánban, amelynek már közvetlen repülőgépjárata is van Budapesttel. Gyöngyös város szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy testvérvárosi kapcsolatba lépne a Hegyi-Karabahban lévő Susával. Fogadta azt az azeri delegációit, amelynek tagjai a város vezetőinek mondták magukat, jóllehet az örmények lakta településen ők már több mint húsz éve nem jártak.

A májusban pedig a jelenlegi elnök, Ilham Aliyev édesapja, az országot 2003-ban bekövetkezett haláláig vezető Heydar Aliyev születésének századik évfordulójára adtak ki Magyarországon felületes szemlélő számára bélyegnek látszó emlékívet, az azeri fél megrendelésére. 

Rovatok