Index Vakbarát Hírportál

Soron kívül avatott szentet a pápa

2013. december 18., szerda 00:44

Ferenc pápa rendkívüli eljárással szentté avatta a 16. században élt Pierre Favre jezsuita szerzetest. Hivatalos ünnepség nélkül, rendeletben nyilvánította szentnek Favre-t, és csodákra sem volt szükség ahhoz, hogy neve bekerüljön a római katolikus szentek egyetemes kalendáriumába.

Az eljárás nem egyedülálló: XVI. Benedek háromszor is élt vele, az őt megelőző II. János Pál pedig egyszer. Ferenc pápa most másodszor lépett így: októberben egy itáliai apácát, az 1309-ben elhunyt Folignói Angélát avatta szentté gyorsított eljárással. Ezt olyan személyek esetében alkalmazzák a pápák, akik nagyon régen haltak meg, és az egyház már évszázadok óta szentként tekint rájuk.

Favre 1506-ban született és 40 évet élt. Az első jezsuiták egyike volt, és szoros kapcsolatban állt Loyolai Ignáccal, a rend alapítójával. Sokat prédikált német földön protestánsoknak. 1872-ben a katolikus egyház boldoggá avatta. Ferenc pápa maga is jezsuita. Gyakran beszélt Favre iránti elkötelezettségéről, valamint arról, hogy mennyire csodálja a korai jezsuiták szellemiségét, lelki nagyságát.

Rovatok