Index Vakbarát Hírportál

Így készül a karácsonyra az izraeli hadsereg

2013. december 19., csütörtök 09:53

Egyeztetéseket tartottak a karácsonyi időszakról az izraeli hadsereg, a betlehemi városi vezetés, a palesztin biztonsági erők, valamint nemzetközi és keresztény szervezetek képviselői, írja az MTI.

Az izraeli hadsereg intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy megkönnyítse a palesztin keresztények számára az ünneplést mind Ciszjordániában, mind a Gázai övezetben.

A betlehemi átkelőnél megnövelik a biztonságiak számát, hogy a zarándokok és a turisták zökkenőmentesen és gyorsan közlekedhessenek a városból ki és be. Az ünnep idején nem korlátozzák a palesztinok belépését Izraelbe Ciszjordániából, és a Palesztin Hatóság kérésére kétszáz külföldön élő palesztin keresztény is különleges beutazási engedélyhez juthat Ciszjordániába.

Mintegy ötszáz, a Gázai övezetben élő, 16 év alatti és 35 évesnél idősebb keresztény is ellátogathat Izraelbe és Ciszjordániába, hogy részt vehessen az ottani karácsonyi ünnepeken.

Mindeközben izraeli katonák csütörtökre virradó éjjel megölték Ciszjordániában a palesztin biztonsági erők egy tagját. Az izraeli katonák lesben álltak az éppen hazafelé tartó palesztin fegyveres feltartóztatására, aki az utóbbi hetekben már több alkalommal is lövéseket adott le rájuk. A férfi azonban tüzet nyitott a katonákra, amit ők pedig visszalőttek.

Rovatok