Index Vakbarát Hírportál

Rádióban uszítja a hadsereget a dél-szudáni alelnök

2013. december 19., csütörtök 18:57

Riek Machar egykori dél-szudáni alelnök egy csütörtöki rádióinterjúben arra szólította fel a hadsereget, hogy mozdítsa el hatalmából Salva Kiir Mayardit, a Dél-szudáni Köztársaság elnökét. „Arra szólítom fel a kormányzó Szudáni Népi Felszabadító Mozgalmat (SPLM) és katonai szárnyát, a Szudáni Népi Felszabadító Hadsereget (SPLA), hogy mozdítsák el Salva Kiirt államfői pozíciójából” – idézi az MTI Machart.

„Beleegyezünk, ha lemondása feltételeiről akar tárgyalni, viszont mindenképp távoznia kell, többé ugyanis nem tudja fenntartani a nép egységét, különösen azért, mert úgy öli az embereket, mint a legyeket, és mert etnikai háborút akar kirobbantani” – fokozta. Machar ezzel az elnök szerdai kijelentésére reagált, amely szerint hajlandó lenne tárgyalni a puccskísérlet kirobbantásával vádolt egykori alelnökkel.

Eközben az elnök az Afrikai Unió közvetítőivel tárgyalt Jubában arról, hogyan vessenek véget a konfliktusnak.

A legfrissebb információk szerint a vasárnapi puccskísérletben ötszázan haltak meg, és a sebesültek száma elérheti a nyolcszázat is. Szerdán ismeretlen fegyveresek megtámadtak egy olajmezőt az országban, a kínai többségi tulajdonban lévő GNPOC olajtársaság öt dél-szudáni állampolgárságú alkalmazottja életét vesztette. Egyelőre nem tudni, hogy a támadásnak köze van-e a korábbi összetűzésekhez.

Helyi megfigyelők szerint etnikai alapú a konfliktus, amely a dinka és a nuer népcsoport között robbant ki. Salva Kiir a dinka népcsoport tagja, míg Riek Machar a nueré. Sokan attól tartanak, hogy a viszály polgárháborúvá fajul. Számos külföldi nagykövetség már elkezdte diplomatáinak kimenekítését az országból.

Rovatok