Index Vakbarát Hírportál

Visszavágjhatják az NSA hatáskörét

2013. december 19., csütörtök 09:17

 Jelentős változtatásokat javasol az amerikai kormány megfigyelési tevékenységben egy Barack Obama elnök által felkért tanácsadó testület, írja az MTI.

A szerdán nyilvánosságra hozott, 46 pontból álló, 300 oldalas dokumentumban azt javasolják egyebek között: korlátozzák a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) képességét arra, hogy nagy tömegben rögzíteni tudja az amerikaiak telefonhívásait. Ennek módja az volna, hogy az NSA ne tárolhassa saját létesítményeiben a megszerzett adatokat. Az NSA-nak bírósági engedélyt kellene beszereznie ahhoz, hogy a megszerzett adatok között kutatást végezzen.

Az öttagú bizottság nagyobb ellenőrzést javasol afölött, hogy a baráti külföldi országok vezetői ellen milyen feltételekkel kémkedik az ügynökség, mert az NSA ezen tevékenysége felháborodást váltott ki világszerte.

Miközben a testület azt javasolja, hogy jobban kell ellenőrizni a kormány hatalmas kémhálózatát, csak néhány kémprogram megszüntetését tartja szükségesnek. Ezenkívül semmilyen garancia nincs arra, hogy Obama bármit is elfogad az ajánlások közül.

A testület közölte, hogy igyekezett egyensúlyt teremteni a nemzetbiztonság és az állampolgárok magánélethez való joga között, és arra jutott, hogy nem lesz nagyobb veszélyben az ország csupán attól, hogy alaposabban ellenőrzik a kémtevékenységet.

Rovatok