Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglant is kaphatnak a melegek Ugandában

2013. december 20., péntek 17:50

Az ugandai honatyák pénteken elfogadtak egy homoszexuálisok ellen irányuló törvénytervezetet, amelynek alapján a "sorozatos bűnelkövetők" akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak az afrikai országban - írja az MTI.

A javaslatot első alkalommal 2010-ben terjesztették az ugandai parlament elé, és az eredeti változat szerint halálbüntetést is kiszabhattak volna arra, akit homoszexualitás miatt bűnösnek találnak. A törvénytervezetet széles körben bírálta a nemzetközi közösség, Barack Obama amerikai elnök egyenesen "szégyenletesnek" nevezte.

Bár a halálbüntetésre vonatkozó passzust eltávolították az eredeti szövegből, a pénteken elfogadott javaslat életfogytiglani börtönnel is sújthatja a "visszaesőket" - közölte az ugandai parlament egyik szóvivője.

A tervezetet előterjesztő képviselő azzal indokolta a szigorú szabályozást, hogy a nyugati melegeket el kell rettenteni attól, hogy "ugandai gyerekeket toborozzanak" életmódjuk átvételére. A homoszexualitás már korábban is illegális volt az afrikai országban egy, a gyarmati időszakból származó törvény alapján, amely bünteti a "természet rendjével ellentétes" szexuális cselekményeket.

Az ugandai társadalomban uralkodóak a homofób nézetek, az országban élő melegek azonban az utóbbi években némi enyhülést tapasztaltak. Tavaly első ízben rendezhettek az országban melegfelvonulást, és több, az emberi jogok támogatására szervezett utcai megmozduláson is részt vehettek.

A homofóbia számos afrikai országban erősen jelen van. Nigériában bevezették a halálbüntetést a homoszexualitás megtorlására, Burundiban 2009-ben tiltották be az azonos neműek közti kapcsolatot, és Ruandában is terveztek hasonló intézkedést.

Rovatok