Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a Pussy Riot tagjait is

2013. december 20., péntek 12:55 | aznap frissítve

A krasznojarszki börtönből szabadon engedték Nagyezsda Tolokonnyikovát, a Pussy Riot egyik tagját. Az orosz parlament által elfogadott amnesztiatörvény a Pussy Riot mindkét bebörtönzött énekesére vonatkozik. 

A törvény értelmében a kisebb bűncselekmények miatt elítélt személyek, kiskorúak és kisgyermekes anyák kiszabadulhatnak a börtönből. Mivel Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina is kisgyermekes anya, mindketten korábban fejezhetik be büntetésüket. 

A két Pussy Riot-tagot 2012-ben a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház ikonosztáza előtt adott koncertjük után vallási gyűlölet által motivált garázdaság vádjával ítélték börtönbüntetésre.

Nagyezsda Tolokonnyikovát férje, Pjotr Verzilov az épület előtt várta. Mint mondta: két hónappal korábban szabadulhat felesége, de ez csak a show része, hogy Putyin a 2014-es téli olimpiai játékok előtt az ország humánus arcát mutathassa.

Az amnesztia a Greenpeace aktivistáira is vonatkozik, és tíz év börtön után pénteken kiszabadulhatott Mihail Hodorkovszkij olajmágnás is.

Rovatok