Index Vakbarát Hírportál

Mindenki Hodorkovszkijt akarja

2013. december 20., péntek 17:03

Alig néhány órával azután, hogy Vlagyimir Putyin elnöki kegyelemben részesítette a tíz éve börtönben ülő Mihail Hodorkovszkijt, mindenki azt találgatja, mihez kezd az egykor leggazdagabb orosz vállalkozó.

Az ötvenéves Hodorkovszkijt kész alkalmazni a Moszkvai Helsinki Csoport is. A jogvédő szervezetet vezető Ljudmila Alekszejeva azonban közölte: az üzletember minden bizonnyal más elfoglaltságot választ, ezért nem számítanak rá, hogy jelentkezne náluk.

Két ellenzéki képviselő ombudsmannak javasolta az üzletembert. A jelenlegi emberi jogi ombudsmannak, Vlagyimir Lukinnak jövő februárban jár le a mandátuma. „Hamarosan a parlament elé kerül a jelöltek személye, mi készek vagyunk Hodorkovszkijt támogatni, ha vállalja” – írta a Méltányos Oroszország frakciójából Ilja Ponomarjov és Dmitrij Gudkov, akik szerint Hodorkovszkij „erkölcsi tekintélyével” súlyt adhatna a posztnak.

De még az orosz vezetés belső köreibe tartozó Igor Szecsin is nyilatkozott az amnesztiával szabadult üzletember munkalehetőségeiről. Az állami Rosznyefty elnöke – akit a Forbes orosz kiadása a legjobban fizetett orosz topmenedzsernek nevezett, évi 50 millió dolláros fizetésével – nem zárta ki, hogy Hodorkovszkij a Rosznyeftynél dolgozzon. A Putyinhoz közelálló politikus – aki karrierjét a KGB-nél portugál nyelvtudásával Angolában és Mozambikban építette a 80-as években – természetesen iróniának szánta szavait. A Rosznyefty ugyanis az a vállalat, amelyik legnagyobb nyertese lett a Jukosz szétszedésének, megszerezve az olajcég értékének 60 százalékát adó Juganszknyeftyegazt. (A vásárlás jogosságát vitatva a cég ellen a Jukosz külföldi részvényesei több pert indítottak,érdemi eredmény nélkül.)

„Készek vagyunk minden ajánlatot megvizsgálni, a követelmények ismertek: a képesítést igazolni kell. A cég struktúrája ismert, itt minden top-menedzseri állás be van töltve. De ha felmerül valamilyen értékes javaslat, megvizsgáljuk” – közölte Szecsin, aki Putyin kormányfősége alatt miniszerelnök-helyettesi posztot töltött be, és az olajipari területért felelt, aktívan építve a dél-amerikai kapcsolatokat, elsősorban Venezuelával, Hugo Chavez elnök haláláig.

Hiába akarják

A Moszkvai Helsinki Csoport vezetője azonban kételkedik abban, hogy Hodorkovszkij el tudná látni az ombudsman feladatát. „Itt emberekért kell kiállni és nem szabad összeveszni az állammal. Nagyon nehéz munka” – idézte Ljudmila Alekszejevát a Newsru.com.Hozzátette: ez állami szolgálat, márpedig Hodorkovszkij saját nyilatkozatai szerint társadalmi munkát végezne.

De ha akarná sem lehetne ombudsman: állami szolgálatot ugyanis nem végezhet, ha ez külön nincs az amnesztiarendeletbe foglalva. „Olyan munkakörbe sem léphet, ahol nagy értékeket kell kezelni” – hívta fel a figyelmet az ügyvédi kamara elnöke, Genrih Padva. Ez alapján a Rosznyefty topmenedzsere sem lehetne, ha valamilyen oknál fogva ezt Igor Szecsin akarná.

Rovatok