Index Vakbarát Hírportál

Törzsi fegyveresek megöltek három ENSZ-katonát

2013. december 20., péntek 06:22 | aznap frissítve

Dél-Szudánban a nuer törzshöz tartozó fiatal fegyveresek támadták meg az ENSZ egyik táborát, ahol korábban körülbelül 30 dinka törzsbeli menekült rejtőzött el. A támadásban három indiai ENSZ-katonát megöltek, írja az MTI.

Az incidens a keleti Jonglei államban, Akobo településen történt, mondta egy ENSZ-szóvivő a világszervezet New York-i székhelyén. A kapcsolat megszűnt a táborral. Az ENSZ központjában tudnak arról, hogy a tábor 43 indiai ENSZ-katonája közül 40-et elszállítottak a dél-szudáni hadsereg egyik táborába. Aszoke Mukerdzsi, India ENSZ-nagykövete megerősítette, hogy megölték hazája három katonáját.

Korábban több egyetemistát gyilkoltak meg a főváros, Juba egyetemén. A campuson több száz diák keresett menedéket, és az ENSZ védelmét kérték. Szintén védelmet kért az ENSZ-missziótól 2500-5000 civil Juba egy másik városrészében.

A civil ENSZ-alkalmazottakat megpróbálják kimenekíteni Akobóból, és pénteken hatvanfős erősítést küldenek az ottani táborba - mondta a szóvivő. Már több mint 30 ezer civil keresett menedéket a dél-szudáni ENSZ-misszió (UNMISS) különböző táboraiban. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte, hogy nagyon aggasztják az etnikai feszültségek szülte dél-szudáni erőszakos cselekmények és jogsértések.

Barack Obama amerikai elnök bejelentette csütörtök késő este a washingtoni kongresszusnak küldött levelében, hogy utasítására egy 45 fős katonai kontingenst vezényeltek az országba az amerikai nagykövetség védelmének megerősítésére. Hozzátette, hogy a kötelék feladata a védelem, de harci felszerelése is van. Addig maradnak ott az amerikai katonák, amíg a közbiztonsági helyzet nem javul az országban.

Rovatok