Index Vakbarát Hírportál

Százával viszik Kim Dzsongun kivégzett nagybátyjának rokonait a gulágra

2013. december 21., szombat 13:25 | tíz éve frissítve

Azután, hogy az észak-koreai katonai bíróság árulónak nyilvánította, majd kivégezték Kim Dzsongun sokáig befolyásos nagybátyját, Csang Szongtheket, most százával küldik a Gulágra a rokonait, írja a The Telegraph

Helyi értesülések szerint, Csang kivégzésének másnapján már reggel tízkor fegyveres emberek érkeztek az Állambiztonsági Minisztériumtól abba a városrészbe, ahol Csang rokonai éltek, majd néhány száz embert elhurcoltak. Nem csak közeli, hanem távoli rokonait, például apja rokonait is. A lap szerint megszokott Észak-Koreában, hogy ha valakit elítélnek, akkor a családját, közeli és távoli rokonait is megbüntetik: kivégzik, vagy munkatáborokba küldik. Így azok a rokonai sincsenek biztonságban, akik máshol élnek.

Csang kivégzése előtt a CNN szerint az állami hírügynökség „hitvány söpredéknek" írta le Csangot, aki intrikával és megvetendő módszerekkel puccson dolgozott, és végső soron a legfőbb hatalmat akarta megszerezni. A KCNA azt állította, hogy tárgyalásán minden vád bizonyosságot nyert Csang ellen, aki el is ismerte tetteit. 

A Telegraph szerint Csang néhány rokona önként jelentkezett a hatóságoknál munkaszolgálatra, mert attól rettegtek, hogy ha az állam keresi meg őket rosszabbul járnak majd. 

Kim Dzsongun látványosan távolította el maga mellől Csangot, a phenjani politikai harcok korábbi nagy túlélőjét, aki vaskohót, házi őrizetet, gyanús körülmények között szenvedett autóbalesetet is átvészelt már. Feltehetően nem akart maga mellé egy olyan régenst, aki túlságosan befolyásos, és fenyegetést jelenthetett volna.

Lényegében 2008-tól, Kim Dzsongil feltételezett agyvérzésétől kezdve ő lett az észak-koreai diktátor utódlását előkészítő időszak kulcsfigurája, aki szürke eminenciásként feleségével, Kim Kjonghival, Kim Dzsongil nővérével együtt a háttérből egyengette Kim Dzsongun felemelkedését és hatalmának megszilárdítását. Csangot 2010-ben nevezték ki a legfelsőbb döntéshozó testület, a Nemzetvédelmi Bizottság alelnökévé.

Rovatok