Index Vakbarát Hírportál

Abortusszal ünnepelné a Karácsony estét

2013. december 23., hétfő 19:02 | aznap frissítve

Tovább szigorítanák a már most is szigorú abortuszszabályozást Lengyelországban. A tervezet a magzatok életét a megszületett gyermekekéhez hasonló erővel védené – többek között erről vitatkozott egy tévéműsorban egy ismert feminista egy ultrakonzervatív parlamenti képviselővel. A vita váratlan irányt vett, amikor Catherine Bratkowska az élő adásban bejelentette, hogy terhes, és akármit is mondanak mások, el fogja vetetni a gyerekét.

A politikai műsorban elhangzottakat vitapartnere, a jobboldali Jack Zalki rögtön megkérdőjelezte, szerinte az aktivista csak provokálni akart. „Orvosi igazolást is mutathatok, ha akarja” – válaszolta a nő. Néhány nappal később ezt azzal egészítette ki, hogy az abortuszt – „hogy viccesebb legyen″ – pontosan karácsony este szeretné elvégeztetni.

Későbbi nyilatkozataiban már nem tette ennyire egyértelművé, hogy valóban terhes-e, vagy csak így akarta felhívni a figyelmet a nők döntési jogának korlátozására. A karácsonyi abortusz bizarr ötletét utólag csak erős iróniának nevezte. „Nem akartam senkinek megbántani az érzéseit, de az én nézőpontom szerint nem teszek semmi rosszat” – mondta egy interjúban. Jézus különben is sokkal jobban együttérzett a nőkkel, mint a 3 milliméteres embriókkal – merészkedett a feminista teológia ingoványos mezejére.

Nyilatkozatáért néhány nap alatt rengeteg támadás érte, de szombaton váratlan ajánlatot kapott az egyház felől. Bratkowska költőinek szánt kérdésére (mégis mit csinál valaki, ha egy nő azt mondja: terhes vagyok, és el akarom vetetni) egy jezsuita szerzetes konkrét választ adott: „szeretném örökbe fogadni a kisbabáját” – közölte vele Gregory Kramer atya. A 37 éves pap, úgy tűnik,  komolyan gondolta a dolgot: „Ez részemről a rend szabályainak felrúgása és a papságból való kilépés lenne. De a válasz komoly, nem valami médiapoén.”

Catherine Bratkowska ugyan azt mondta, meggyőződése szerint a pap szándéka őszinte, elutasította a felajánlást – írja a Gazeta Wyborcza. „Ez nem csak kilenc hónapról szól. A terhesség nagy megterhelést jelent a női szervezetnek, sokan maradandó károsodást szenvednek” – érvelt.

Lengyelországban az elmúlt hónapokban felizzott a nemi szerepekkel és az abortusszal kapcsolatos társadalmi vita, amiben a katolikus egyház képviselői is többször megszólaltak.

Rovatok