Index Vakbarát Hírportál

Janukovics megkegyelmez a tüntetőknek

2013. december 23., hétfő 19:50

Viktor Janukovics ukrán elnök hétfőn aláírta azt az amnesztiatörvényt, amely alapján mentesülnek a büntetőjogi felelősségre vonás, illetve mindenféle további üldöztetés alól az Ukrajna európai integrációjáért tüntetők, írja az MTI az elnök sajtószolgálatára hivatkozva.

A teljes nevén „a békés megmozdulásokon idején történt cselekményekkel kapcsolatos negatív következmények elhárításáról, a büntetőeljárás és a büntetés elkerüléséről” szóló törvény a hivatalos közzététel után lép hatályba. Ezt a törvényjavaslatot múlt csütörtökön nagy többséggel fogadta el az ukrán parlament. Az indítványt egyedül a kommunista frakció nem támogatta, a 450 tagú törvényhozás 339 képviselője szavazta meg. 

A kijevi EU-párti demonstrációkon történt incidensek miatt számos tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok, többek ellen eljárást is indítottak. Az ellenzék egyik fő követelése volt a fogva tartott aktivisták szabadon engedése, és az ellenük indított eljárások megszüntetése. Korábban Viktor Janukovics elnök maga javasolta, hogy részesüljenek amnesztiában az EU-párti tüntetők. 

Ennek ellenére az elmúlt napokban az ellenzék többször nehezményezte, hogy az államfő halogatja a törvény aláírását, ami miatt több fogvatartott aktivista nem került még szabadlábra. A jogszabály parlamenti elfogadása után Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője megemlítette, hogy a kormányzó Régiók Pártja eredetileg a rendvédelmi szervek tagjaira is ki akarta terjeszteni a büntetőjogi felelősségre vonás alóli felmentést, ám ez végül nem került be a jogszabályba.

Így csak a békés megmozdulások résztvevőire vonatkozik az, hogy nem lesznek kitéve hatósági üldöztetésnek

− mondta az ellenzéki vezető. 

Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke az előterjesztés elfogadását az első lépésnek nevezte az ellenzék azon követelésének teljesülésében, hogy a hatalom teljesen szüntesse be a politikai üldöztetéseket Ukrajnában. Kijelentette ugyanakkor, hogy az ellenzék továbbra is követeli a felelősök megbüntetését az erőszak alkalmazásért és a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormány menesztését.

Újévig tüntetnek

Az ukrán elnök enyhülő politikája ellenére vasárnap is több százezer ember gyűlt össze a Majdanon, hogy az EU-integráció és a hatalomváltásért tüntessenek. A több mint egy hónapja tartó tüntetéssorozat résztvevői az újév köszöntésére egy millió ünneplőt várnak a Függetlenség terére, ami ha teljesül, bekerülhetnek a Guinness Rekordok Könyvébe.

A szervezők bejelentették azt is, hogy a téren kizárólag alkoholmentes pezsgővel koccinthatnak majd az ünnep résztvevői, mindazonáltal hatalmas koncerttel készülnek az odalátogatók fogadására. A szervezők ígérete szerint a Pink Floyd és a Modern Talking együttesek lépnek fel a Majdan színpadán, ezért hétfőn nekiláttak a téren felállított színpad kiszélesítéséhez. A Majdan szomszédságában, a főutcán lévő városháza előtt 14 méteres élő fenyőt állítottak fel, amelyet a tüntetők már elkezdtek díszítgetni.

Gazdasági gondok Ukrajnában

A komoly pénzügyi-gazdasági válságba került Ukrajna kedden megkapja az Oroszország által beígért támogatás első részletét. Ezt Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt még pénteken. A 2 éves lejáratú kötvények kuponja (azaz az évenként fizetendő kamat) öt százalék.

Ukrajna december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket, emellett legalább 4 milliárd dolláros éves megtakarítást eredményező engedményt ad az Ukrajnába exportált orosz földgáz árából. Az orosz pénzügyminiszter szerint a következő ukrán kötvénycsomag vásárlásáról jövőre születik döntés Moszkvában. Ukrajnának jövőre nagyjából 17 milliárd dollár külső finanszírozásra lesz szüksége, ami alig kevesebb a jegybank december eleji 18,8 milliárd dolláros arany- és devizatartalékánál.

Rovatok