Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a börtönben Pándy András

2013. december 23., hétfő 20:04 | aznap frissítve

Belga híradások szerint meghalt a börtönben Pándy András sorozatgyilkos. A magyar származású volt lelkészt 2002-ben ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre hat családtagjának meggyilkolása miatt. Ágnes lányával bűnszövetségben két volt feleségét és négy gyermekét ölte meg. A 86 éves korában Meghalt Pándyt szintén bűnösnek találták egy vér szerinti, és két fogadott lánya megerőszakolásában.

Lányát, Pándy Ágnest 21 év börtönre ítélték, 2010-ben szabadlábra helyezték, azóta egy apácazárdában él. Az egész eljárás még 1992-ben az ő feljelentésével indult: vallomása szerint apja fiatalon megerőszakolta őt, vérfertőző viszonyra kényszerítette, hat családtagja pedig eltűnt.

Pándy évtizedeken keresztül iskolai hittant tanított és magyar menekültek protestáns gyülekezetében lelkészkedett. Brutálisan kettős életet élt: családját terrorizálta és legalább három lányát rendszeresen megerőszakolta. A gyilkosságsorozat akkor kezdődött, amikor Tímea nevű lánya 1986-ban megírta anyjának, hogy gyermeke valójában saját apjától van. Ezután Pándy levelet iratott a nővel, hogy az önkéntesen elhagyja őt, majd kalapáccsal agyonverte az asszonyt. Ugyanezen a napon végzett egy másik lányával, Andreával is, hogy ne tudjon tanúskodni ellene. Az áldozatok holtestét késsel összeszabdalta, majd kénsavval tüntették el a maradványokat.

Pándynak volt egy korábbi házassága is. Az elvált nő 1988-ban a hatóságoknál tiltakozott azellen, hogy Pándy örökbe fogadhassa a második feleség gyerekeit. Pándyék erre újabb mészárlásba kezdtek: apja parancsára Ágnes lelőtte féltestvérét és különélő anyját, két hét múlva pedig a rokonai eltűnése miatt aggódó másik féltestvérével is végzett. Két évvel később Tündét, egy másik mostohalányát is meggyilkolta a férfi.

Az apja hatása alatt álló, társtettes Ágnes első feljelentését nem vette komolyan a rendőrség. Pándy azzal védekezett, hogy lánya elméje elborult és egy szekta befolyása alatt áll. A hatóságok ezt eleinte elfogadták, aktájával csak 1996-ban kezdtek komolyan foglalkozni. Egy évvel később tartóztatták le, pincéjében hét-nyolc nő csontjait találták meg, ezért sokáig arra gyanakodtak, hogy a férfi akár 15-20 nőt is meggyilkolhatott.

A Pándy-ügy a belga közvéleményt a magyarnál is jobban sokkolta, több más nagyon súlyos pedofil üggyel együtt megrengette a közerkölcsbe és a hatékony rendőrségbe vetett hitet.

Rovatok