Index Vakbarát Hírportál

Ilyen az egész pályás rezsicsökkentés

2013. december 24., kedd 12:41

Nicolás Maduro, Venezuela elnöke november elején jelentette be, hogy a karácsonyt hivatalosan korábbra hozza, az eredmény egy rezsicsökkentés-sorozattal ér fel: az állam maximálja az árakat és kizsigereli a burzsoá parazitákat.

A New Republic szerint Nicolás Maduro ajándéka nem volt teljesen önzetlen: Maduro épp hogy megnyerte a választást, sokan csalással is vádolták, a választást követő zavargásokban többen meghaltak. Októberre 37 százalékos lett az infláció, alapvető cikkekből volt hiány.

A kormány kapitalista összeesküvőket vádolt, közgazdászok inkább a kormány felelősségét hangoztatták – de az biztos, hogy novemberre nem volt ünnepi hangulatban az ország. Maduro ezért még a november első felében esedékes polgármesteri választás előtt meghirdette, hogy novembertől tart a karácsony.

Nem a levegőbe beszélt: katonákat és „vásárlóvédő ellenőröket” állított a boltokba, hogy betartassa a vadonatúj állami ármaximumot. A szabotáló vállalatok, például egy elektronikaicikk-forgalmazó cég vezetőit letartóztatta, és 90 százalékos árengedményt írt elő a hűtőkre és plazmatévékre, majd felszólította népét, hogy vegyék meg az összeset. Egy farmerbolt előtt katonák felügyelték, hogy mindenki a kormány által előírt áron vehessen nadrágot, és összességében a választásra Maduro népszerűsége emelkedni kezdett.

Egyedül a kereskedők nem örülnek (akiket egyébként a hadsereg egyik vezetője burzsoá parazitáknak nevezett): „Kinek lesz még januárban áruja? Senkinek, meg fogunk őrülni. Azt hiszik, nekem van egymillió dollárom, amit bele tudok tenni a hűtőkbe és mosógépekbe? Egy frászt, mégis elvették a tulajdonomat és arra kényszerítenek, hogy nyolcvan százalék kedvezménnyel adjak el mindent” – nyilatkozta egy kétségbe esett kereskedő.

Maduro mentora, Hugo Chávez is értett az ajándékokhoz: megalapította a Remény hivatalát, ahova támogatói beküldhették kéréseiket. Reggeli közben átnézte a beérkezett kéréseket, néhányra rá is bólintott, például adott egy új házat valakinek vagy felülbírálta egy hivatal döntését. Maduro ehhez képest az egész országnak próbál ajándékot olcsó farmer és hűtő formájában, így a Remény hivatalára nincs is szüksége.

Rovatok