Index Vakbarát Hírportál

Itt a kijevi tüntetések első halálos áldozata

2013. december 24., kedd 19:39

Belehalt sérüléseibe a bántalmazott kijevi, Janukovics értelem és érzelem viszonyán mereng, az ellenzék ajtókat tör be. Ez volt december 24-e Kijevben.

Az MTI tudósítása szerint a 41 éves Pavlo Mazurenkót december 18-án hazafelé tartva igazoltattáa a rohamrendőrség. Az iratai közt lapozgatva láttak meg egy ellenzéki szórólapot, ami alapján úgy gondolták, hogy ő is részt vehetett a tüntetésen. "Elegünk van a ti Majdanotokból!" - fakadt ki a túlórázásban nyilván frusztálttá vált egyik berkutos, majd nekiesett Mazurenkónak. Három társa sem sokat habozott, így négyen kegyetlenül megverték a férfit.

Az áldozat még saját lábán tudott hazamenni, ott felesége unszolására sem volt hajlandó mentőbe ülni, mivel "sokba kerülne" az ő kórházi ellátása. Két nappal később az intenzívre szállították, de ott már nem tudtak rajta segíteni. Felesége elmondása szerint a kórházi zárójelentésbe azt írták, hogy a halál oka "tüdőgyulladás" volt. A férfi egy hétéves kisfiú édesapja volt.

Nem az értelem vezérli a tüntetőket

Közben kedden Viktor Janukovics ukrán államfő elmondta véleményét a tüntetőkről. Azt elismerte, hogy az emberek a "a jobb életért" vonultak utcára, és ebben semmi kivetnivaló nincs is. Azt viszont nehezményezte, hogy "nagyon sok embert nem az értelem, hanem az érzelmek vezérelnek", és ezt "politikusok, szélsőségesek és különböző provokátorok" használják ki. Nahát!

Janukovics azt is hangsúlyozta, hogy a kormányzat le fogja vonni a következtetéseket a történtekből, hogy hasonló események ne ismétlődhessenek meg. Az nem világos, hogy ez a kijelentés a tüntésekre, az uniós csatlakozásra - ugye ennek elmaradása miatt vonultak barikádokra az emberek -, vagy az érzelmek uralmára vonatkozik.

Betörték az ajtót

A nap folyamán az ellenzék is igen aktív volt, tagjai elsősorban a kijevi tanács kiheyezett ülésének szabotáltásában jeleskedtek. Az önkormányzatot ugyanis nem tartják legitim szervnek, mivel már június elején lejárt a mandátuma, de mostanáig még ki sem írták az önkormányzati választásokat.

Ellenzéki parlamenti képviselők konkrétan rátörték a tanácsra az ajtót, és sikerült elérniük, hogy Halina Hereha, a tanács titkárának be kelljen rekesztenie az önkormányzat ülését.

Rovatok