Index Vakbarát Hírportál

Légelhárító ágyús kivégzés Észak-Koreában

2013. december 24., kedd 12:33

Japán újságírók szerint Kim Dzsongun nagyon részeg volt, amikor elrendelte nagybátyja két közeli munkatársának kivégzését – írja a The Telegraph. Ri Rjongha és Csang Szugil a diktátor nagybátyjának, Csang Szongthek a beosztottjai voltak: Ri a kormányzó munkáspárt adminisztratív osztályát vezette, Csang Szugil a helyettese volt. A volt a bűnük, hogy nem elég gyorsan reagáltak a hadsereg kérésére: egy szénexportáló céget kellett volna átadniuk a hadseregnek.

Csang Szongthek legalább nyolc munkatársát kivégezhették. A dél-koreai titkosszolgálat telefonhívásokból értesült a kivégzésekről, melyek még Csang Szongthek kivégzése előtt történtek. A déliek ez alapján számítottak arra, hogy Csang Szongtheket is ki fogják végezni.

Dél-koreai források szerint Csang Szongthek bukásához nagy mértékben hozzájárult, hogy megpróbálta irányítása alá vonni egyes nyersanyagokkal foglalkozó állami vállalatokat.

A kivégzést nem bízták a véletlenre: légelhárító ágyúkból nyitottak rájuk sortüzet – ezt a kivégzési módot már korábban is használták Észak-Koreában.

Rovatok