Index Vakbarát Hírportál

Angliában már vágják a pofonfát

2013. december 28., szombat 15:04 | tíz éve frissítve

Egyértelműen be kellene tiltani a szülői pofonokat - nyilatkozta az angol gyermekügyi biztos. Atkinson szerint a jelenlegi törvény még a háziállatokat is jobban védi az erőszaktól, mint a gyerekeket. A fizikai fenyítés tiltása a gyereket védi vagy a családokat rombolja?

Maggie Atkinson szerint a mostani szabályozásban komoly joghézag van, ami gyakorlatilag megengedi a gyerekek fizikai bántalmazását. A biztos az Independentnek adott nyilatkozatában ehelyett a verés teljes és egyértelmű tiltását javasolja, ami jogi felelősségre vonással fenyegetné a fizikai eszközöket használó szülőket.

Az érvényes brit jogaszabályok nem tiltják tételesen a nevelő szándékú pofonokat, csak a látható sérüléseket: zúzódást, horzsolást, karmolást, duzzanatokat, vágást maga után hagyó bántalmazás számít illegálisnak. „A törvény nem engedi meg, hogy megüssünk egy másik felnőttet, vagy fizikailag bántalmazzunk egy állatot. Elég ellentmondásos, hogy eközben viszont bántalmazhatjuk a saját gyerekekünket” – mondta. „Ez egy erkölcsi kérdés, a fizikai fenyítés valójában fizikai erőszakot jelent”.

Atkinson hivatala ezzel együtt sem fog egyelőre a teljes tiltásért kampányolni, amit egyéb fontos teendőikkel indokolt. Egy kormányzati szóvívő szintén úgy nyilatkozott, hogy – bár megbocsájthatatlannak tatják a gyerekek elleni erőszakot – „nem akarják kriminalizálni a szülőket egy kisebb pofon miatt” – írta a BBC.

Egy gyermekjóléti civil szervezet, az NSPCC korábban azt kommunikálta, hogy a pofon a gyerekek számára káros, és nevelési eszközként sem hatékony. „Sokkal jobb fegyelmezési eszközök léteznek, és világos üzenetnek kell lennie, hogy az ütés, bárki is az elszenvedője, nem szolgálja a társadalom javát” – fogalmaztak.

Chris Grayling konzervatív igazságügyminiszter ehhez képest korábban megvédte a szülők pofonhoz való jogát: a Mail on Sundaynek azt mondta, apaként ő is kiosztott néhány pofont a gyerekeinek. „Én nem vagyok a pofonok ellen, bár csak ritkán szabad élni vele. Időnként megvan a maga üzenete, de nem vágyom vissza azokba az időkbe, amikor a gyerekeket keményen verték az iskolákban” – mondta.

Egy munkáspárti politikus, a London első majdani fekete polgármestereként is emlegetett David Lammy is a szigorú gyermekvédelmi törvénykezés ellen szólalt fel: szerinte a politikusoknak kevesebb időt kellene tölteniük azzal, hogy megmondják a szülőknek, mit tegyenek. „A középosztályi törvényalkotók könnyen elszakadnak egy egyedülálló anya hétköznapi helyzetétől” – figyelmeztetett.

Ön pofozza a gyerekét?

Köszönjük, hogy szavazott!

Magyarországi vizsgálatok szerint a szülők 40 százaléka, a tanárok közel fele még az iskolában is megengedhetőnek tartaná a testi fenyítést, mint pedagógiai eszközt. A szülők nagyjából 70 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy „egy szülőnek joga van megpofozni a gyermekét, ha az megérdemli.”  A magyar jogszabályok szerint „a gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek”.

Ezt a cikket az Index Facebook-oldalán kommentelheti.

Rovatok