Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az egyensúlyozóművész

2013. december 29., vasárnap 21:26 | aznap frissítve

Meghalt az Henry művésznéven ismert francia kötéltáncos, aki egyebek közt az Alpok, a Grand Canyon, a Niagara-vízesés, valamint hónapokon át egy franciaországi szupermarket fölött egyensúlyozott. A 82 éves Henri Rechatin halálhírét Maurice Vincent francia szenátor, Saint-Étienne polgármestere jelentette be.

A kötéljárók doyenjének tartott akrobata egyszer végiggyalogolt azon a drótkötélen, amely kabinokban a 3842 méter magas Aiguille du Midi hegycsúcsra szállítja a turistákat. A Niagara-vízesés fölött 1975-ben egy olyan emelvényen egyensúlyozott, amelyet egy kifeszített drótkötélen végigguruló motorhoz erősítettek, miközben felesége a vállára helyezett rúdról lógott.

Henry többször is magas épületek, illetve irdatlan szakadékok szélén egyensúlyozott egy szék két hátsó lábán, két felfordított üvegpoháron, amelyek maguk is üvegpohárra állított széken voltak. Az egyik ilyen idegborzoló mutatványát 1996-ban a 44 méter magas moszkvai Rosszija szélén adta elő. Hasonló produkcióval ünnepelte 65. születésnapját is az Alpok égig érő sziklás csúcsai közt.

Az egyensúlyozóművészt Franciaországban leginkább arról ismerik, hogy 1973-ban hat hónapot töltött egy szupermarket fölött kifeszített kötélen szülővárosban, Saint-Étienne-ben.

Rovatok