Index Vakbarát Hírportál

Gyermekek tízezrei nőnek fel szülők nélkül

2013. december 30., hétfő 10:50

Több ezer romániai gyermek marad otthon, miközben mindkét szülőjük külföldön vállal munkát. A román kormány szerint nyolcvanezer olyan család van Romániában, ahol mindkét szülő külföldön  − a román munkaügyi minisztérium adatai szerint harmincötezer családban legalább az egyik szülő a tengerentúlon − dolgozik, így több tízezer gyermek nő föl szülők nélkül, ami fontos kérdéseket vet fel az EU migrációjával és a külföldi munkavállalással kapcsolatban, írja a The Guardian. És ezek csak a hivatalos adatok: sokak szerint ennél sokkal magasabb az arány.

Azért is nagyon aktuális a táma Angliában és Romániában egyaránt, mert a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni munkavállalási korlátozások január 1-jén járnak le Angliában. Ennek a korlátozásnak az érvényben tartását követelte David Cameron brit miniszterelnöktől hétfői nyílt levelében a kormányzó Konzervatív Párt többtucatnyi vezető tisztviselője.

„Ez egy komoly probléma Romániában" − idézi a lap Stefan Darabust, aki a Hopes and Homes for Children (reményt és otthont a gyermekeknek) nevű nemzetközi jótékonysági szervezet romániai igazgatója: olyan gyermekeknek próbálnak meg segíteni, akiket hátrahagytak a szüleik a külföldi munka miatt. „Ezeket a gyermekeket, akik a szüleik által nyújtott biztonság és szeretet nélkül nőnek fel, komoly negatív hatások érik, amelyek kihatnak későbbi életükre is" − mondja Darabus.

Sok szülő dönt úgy, hogy az egész családot magával viszi külföldre, de sokan épp csak annyit keresnek, hogy egy kis szobát ki tudjanak fizetni maguknak és valamennyit hazaküldjenek a családnak. Nem keresnek azonban annyit, hogy egy egész családot eltartsanak Angliában vagy más nyugat-európai országban és béreljenek egy nagyobb lakást. 

Az utóbbi években a román kormány megpróbálta jobban kezelni a hátrahagyott gyermekek problémáját: Nicolae Gorunescu, a gyermekvédelmi hivatal vezetője arról beszélt a lapnak, hogy napköziket hoztak létre, ahol a magányos gyerekekkel tudnak foglalkozni. Emellett a kormány nemrég bevezettett egy törvényt, ami szerint bárki, aki külföldre akar menni dolgozni be kell jelentkeznie, és a bíróságnak el kell fogadnia azt a személyt, akit a szülők jelölnek ki arra, hogy gyermekeikre vigyázzanak.

Gorinescu szerint az a probléma, hogy sokan bejelntkezés nélkül hagyják el az országot és vállalnak munkát külföldön. Sokszor előfordul, hogy tínédzserek kerülnek be a szociális ellátórendszerbe, mert azok magukról próbálnak gondoskodnak abból a néhányszáz euróból, amit a szülők küldenek haza. 

Rovatok