Index Vakbarát Hírportál

Putyin fokozott készültségbe helyezte a rendvédelmi erőket

2013. december 30., hétfő 17:30 | aznap frissítve

Vlagyimir Putyin elnök utasítására fokozott készültségbe helyezték az orosz rendvédelmi szerveket, ami nemcsak Volgográdra, hanem más régiókra is vonatkozik, jelentette be Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, egyben a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság (NAK) vezetője. Azt ugyanakkor nem fejtette ki, hogy pontosan melyik területeket érint az intézkedés, írja az MTI.

Vasárnap délelőtt háromnegyed tízkor a dél-oroszországi város forgalmas pályaudvarán történt robbantás, amiben legalább tizenhét ember meghalt. Két sérült a kórházban halt meg, a helyi kórházakban 38 sérültet kezelnek.

Hétfő reggel aztán újabb robbanás történt Volgográdban, legalább tizennégyen meghaltak egy trolibuszon, huszonnyolcan megsérültek. A troli gyakorlatilag kettészakadt a robbanásban. Két sérült állapota súlyos, ezért tovább nőhet az áldozatok száma.

Bortnyikov azt is elmondta, hogy nagy erőkkel nyomoznak a két volgográdi terrorcselekmény ügyében, már tizenkét embert őrizetbe vettek terrorellenes akció keretében. A szövetségi nyomozóhivatal azt is bejelentette, hogy mindkét öngyilkos merényletet férfiak követték el. Egyikük az Oroszország kelet-európai részén elterülő Mari Köztársaságból származott, tavaly vette fel az iszlám vallást és csatlakozott egy dagesztáni illegális fegyveres csoporthoz.

Szétzavarták a tüntetést

A pályaudvaron elkövetett vasárnapi öngyilkos merénylet után az orosz közösségi oldalakon „népi vonulást” hirdettek hétfő délutánra. Akkor még nem tudthatták, hogy a hősök sétányán a terrorizmus áldozatainak emlékművénél már az aznapi áldozatok miatt is gyertyát kell elhelyezniük. A Lenta.ru jeletnése szerint 50-200 ember gyűlt össze a sétányon, a rendőrség azonban feloszlatta a demonstrációt.

A volgográdi merényletek miatt ötnapos gyász vette kezdetét a régióban, az orosz központi televíziók levették műsorukról a szórakoztató programokat. Az orosz egyházi méltóságok, így Kirill ortodox pátriárka és a muzulmán vallási vezetők is elítélték a volgográdi terrorcselekményeket.

Rovatok