Index Vakbarát Hírportál

Tűzpárbaj lett a szunnita tüntetésből

2013. december 30., hétfő 19:51

Legalább tizenhárom ember meghalt az iraki Ramádi városában hétfőn, ahol összecsapások törtek ki, amikor a rendőrség felszámolta a kormányellenes szunniták tüntetését, írja az MTI. Az eset miatt több tucat szunnita parlamenti képviselő beadta lemondását. A Reuters hírügynökség rendőrségi forrásai szerint ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrség különleges egységeire, amikor azok megpróbáltak belépni Ramádiba.

Mi történik Ramádiban?

Ramádi az Irak nyugati részén fekvő, szunnita többségű Anbár tartomány fővárosa, ahol az elmúlt hetekben kiéleződtek a feszültségek a síita vezetéssel szemben elégedetlen helyiek és a hatóságok között. December 21-én az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fegyveresei 18 katonát, köztük egy parancsnokot öltek meg a tartományban, míg múlt szombaton a hatóságok őrizetbe vették Ahmed al-Alvani prominens szunnita képviselőt, testvérét pedig tűzharcban megölték.

Bár a hatóságok hivatalos közlése szerint a tüntetők táborát „veszteségek nélkül" felszámolták, a Reuters értesülései szerint a tűzpárbajban három rendőr meghalt, és egy helyi halottasházba tíz további holttestet szállítottak be az összecsapások után. Az AP hírügynökség név nélkül nyilatkozó forrásai szerint a sátortáborban – amelyet egy fontos autópálya mentén állítottak fel a tüntetők – két robbanószerekkel megrakodott autót és pokolgépeket találtak.

Ezzel párhuzamosan, a tábor felszámolása után a Bagdadhoz közeli Falludzsa városában is összecsapások törtek ki a szunnita tüntetők és a rendőrség között, előbbiek számos páncélozott járművet felgyújtottak és többen is megsérültek.

Núri al-Máliki kormányfő szerint a tüntetők táborát azért kellett felszámolni, mert az „az al-Kaida vezetésének főhadiszállásává vált". A hatóságok szerint a sátorokat elbontották és az autópályát újra megnyitották, az al-Kaida tagjai pedig elmenekültek Ramádiból. Az Irakban kisebbségben lévő szunniták – akik Szaddám Husszein néhai diktátor alatt hatalmon voltak – hosszú ideje arra panaszkodnak, hogy az amerikai katonai beavatkozás után az ország vezetését átvevő síita többség diszkriminálja és háttérbe szorítja őket. Irak szunnita többségű területein több mint egy éve folynak kisebb-nagyobb tüntetések a kormány ellen.

Rovatok