Index Vakbarát Hírportál

Guantanamói rabokat fogad be Szlovákia

2013. december 31., kedd 20:43

Három guantanamói rabot fogad be Szlovákia – írja az USA Today online kiadása. Mindhárman ujgurok, vagyis a nyugat-kínai muszlim kisebbséghez tartoznak, és a napokban már meg is érkeztek Szlovákiába. Washington ezzel is közelebb került ahhoz, hogy bezárja a kubai bázisán működő börtöntelepet.

A három ujgur férfit csaknem húsz másik társukkal együtt azzal a gyanúval fogták el, és szállították Guantanamóra, hogy afganisztáni tálibok szövetségesei. Az Egyesült Államok végül nem találta megalapozottnak a vádakat, és bár Kína szerette volna, ha hozzá szállítják vissza a gyanúsítottakat, az amerikaiak más megoldást kerestek nekik, mert azt gyanították, hogy Kínában újabb kihallgatásoknak, kínzásoknak vetnék alá őket.

A rabokat ugyanakkor nem volt könnyű elhelyezni, több ország ugyanis attól félt, hogy ha befogadja őket, azzal magára haragítja Kínát, és Amerikában sem maradhattak egy korábbi bírói tiltás értelmében. Végül mások mellett Palauban és Svájcban telepítették le őket, és már csak a most szlovákok által befogadott három ujgur maradt a táborban.

Szlovákia nem most először fogadott be guantanamói foglyokat, egy-egy azeri, egyiptomi és tunéziai származású fogolynak már 2009-ben otthont adott.

Rovatok