Index Vakbarát Hírportál

Bolgárok és románok árasztják el Angliát

2014. január 1., szerda 14:30 | aznap frissítve

Január 1-jén jár le az a hétéves korlátozás, amely Bulgáriát és Romániát érintette Nagy-Britanniában. Ezentúl e két ország állampolgárai is szabadon vállalhatnak munkát Nagy-Britanniában.

A két ország hét éve csatlakozott az Európai Unióhoz. Egészen mostanáig csak vízummal vagy hivatalos munkavállalási engedéllyel léphettek az országba. Az előzetes megállapodások alapján ez a korlátozás most megszűnt.

A brit hatóságok megpróbálnak felkészülni a rohamra. Azért is számítanak arra, hogy a két országból tömegek indulnak el Nagy-Britannia felé, mert szinte az összes közlekedési eszközön telítettek a járatok annak ellenére, hogy a szilveszteri időszakban jóval drágábbak a jegyek egy átlagos napnál.

Évi ötvenezer emberre számítanak a két országból. Nagy-Britannia csak az egyik a kilenc országból, amely korlátozásokat vezetett be Bulgáriával és Romániával szemben. Ausztria, Hollandia, Spanyolország is most enyhíti a szabályokat.

A brit hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy Anglia vonzhatja a már Spanyolországban és Olaszországban élő kétmillió bolgár és román állampolgárt is, hiszen Nagy-Britanniában akár 40-50 százalékkal többet kereshetnek.

Sokan csak odaérkezéskor szeretnének munkát keresni Nagy-Britanniában, vannak azonban olyanok is, akik eleve úgy indulnak neki, hogy a szociális juttatásokban bíznak. Olyanok is vannak, akik például ott akarják megszülni gyereküket, hátha automatikusan megkapják a brit állampolgárságot. Szófiában irodák segítik az utazni vágyókat, és azt ígérik, hogy elintézik nekik a juttatásokat.

A brit kormány már régóta azon dolgozik, hogyan lehetne valahogy szabályozni a kelet-európai országokból a munkavállalók beáramlását. David Cameron miniszterelnök szerint új alapokra kell helyezni a munkaerő szabad mozgását az Európai Unión belül, mivel a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból érkező hatalmas tömeg megmutatta, hogy a jelenlegi szabályozás rossz.

A szabályozást úgy módosítanák, hogy a többi uniós országból érkezők a jövőben nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek anyagi jellegű szociális juttatásokat. Ha ilyen támogatásra az első három hónap után is szükségük lesz, legfeljebb hat hónapig részesülhetnek e támogatásokban, kivéve, ha bizonyíthatóan valós esélyük van arra, hogy álláshoz jutnak.

Az újonnan érkező uniós álláskeresők lakástámogatást sem igényelhetnek azonnal. Ha pedig nem munkavállalás céljából jönnek, hanem koldulnak, vagy az utcán alszanak, akkor eltávolítják őket, és tizenkét hónapig nem térhetnek vissza az országba.

Rovatok