Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun atomháborúval riogat

2014. január 1., szerda 08:27 | aznap frissítve

Atomkatasztrófa nyeli el a koreai félszigetet, ha újabb háború törne ki a térségben, még az Egyesült Államok sem lenne biztonságban egy esetleges konfliktusban – fenyegetett Kim Dzsongun észak-koreai diktátor újévi beszédében, amelyet a helyi állami tévében közvetítettek.

A diktátor szerint veszélyes időkben élünk, ahol a legapróbb incidens is totális háborúvá alakulhat. Kim Dzsongun nem fog békéért könyörögni, de minden eszközzel megvédi majd Észak-Koreát az ellenségtől.

Beszédében kiállt a legutóbbi kivégzések mellett. Nagybátyját, Csang Szongtheket most is azzal vádolta, hogy hatalmi bázist próbált kiépíteni maga körül a párton belül. Ez volt az első alkalom, hogy a fiatal diktátor nyilvánosan is bírálta nagybátyját.

Beszéde végén hangnemet váltott a diktátor, bár az Egyesült Államok ellen kikelt, Dél-Koreával a békésebb egymás mellett élést szorgalmazta. Szerinte itt az ideje befejezni egymás sértegetését és rágalmazását, mert semmi jóra nem vezet. Ők a maguk részéről mindenesetre megpróbálják szorosabbra fűzni a kapcsolatot déli szomszédjukkal.

Rovatok