Index Vakbarát Hírportál

Robbanás ölte meg Prágában a palesztin nagykövetet

2014. január 1., szerda 15:07 | aznap frissítve

Robbanás történt Dzsamál Muhammad Dzsamál prágai palesztin nagykövet otthonában. A nagykövet súlyosan megsérült. Azonnal kórházba szállították, ahol néhány órával később belehalt sérüléseibe. Valószínűleg a páncélszekrény biztonsági rendszere robbant fel.

A hatvanöt éves diplomata szerdán ebéd előtt sérült meg súlyosan a lakásban tárolt széf biztonsági rendszerének felrobbanása miatt. A súlyos fej-, végtag- és mellkasi sérüléseket szenvedett nagykövetet a Központi Katonai Kórházba szállították át, altatásban tartották, de nem tudták megmenteni az életét: délután négykor elhunyt, nyilatkozta a Cseh Televíziónak Daniel Langer, a prágai kórház vezető sebésze – írja a Dotoho című blog szerzője. A nagykövet olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni. 

A széf helytelen kezelése vezetett az új évben a palesztin nagykövet halálához – tájékoztatta a közvéleményt a cseh rendőrség. Ezt később Rijád al-Malki, palesztin külügyminiszter is megerősítette, aki szerint kizárható az idegenkezűség, mivel a széfet legalább húsz év óta nem nyitotta ki senki.  „A nagykövet úgy döntött, kinyitja. Miután megtette, valami történt a széfben, és az felrobbant" – mondta Malki az AP-nek. A palesztin külügyminisztérium közleményében az áll, hogy percek teltek el a páncélszekrény kinyitása és a robbanás között. A palesztin külügyminiszter megfogalmazása szerint a nagykövet „mártírhalált halt kötelességteljesítés közben”.
 
A rendőrségi közlemény szerint a nyomozók a lakásban nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot is találtak. A cseh rendőrség a terrorista akciót kizárta. Nem rendelkezünk olyan információkkal, amely megerősítené, hogy a biztonsági rendszer telepítése egy másik személy ellen irányult volna – ezt már Andrea Zoulová rendőri szóvivő tette hozzá.
 
Csehországban eddig soha nem történt ehhez hasonló eset, nyilatkozta Andor Šándor, biztonsági szakértő és a cseh biztonsági szakszolgálat egykori vezetője a tyden.cz hetilap online változatában. Šándor szerint bár nagyon kevés információ áll rendelkezésükre, de a terrorista támadást gyakorlatilag ki lehet zárni. Ő inkább a széf biztonsági rendszerének meghibásodását tartja valószínűbb forgatókönyvnek. Šándor ugyanakkor valószínűnek tartja, hogy a széf biztonsági berendezése illegális volt, és azt sem lehet kizárni, hogy a robbanószerkezet a széf biztonsági rendszerének része volt, amelyet a nagykövet nem az előírásoknak megfelelően kezelt. 

A robbanás idején a nagykövet családja a lakásban tartózkodott – ezt már a ČTK cseh hírügynökségnek erősítette meg El Fahel, a palesztin nagykövetség egyik munkatársa.

 A Reuters tudósítója szerint az épület kívülről nem rongálódott meg. A palesztin nagykövet tavaly október közepén foglalta el hivatalosan prágai állomáshelyét, és csak néhány napja költözött be a vadonatúj, teljesen még be sem fejezett villába, amely a jövőben a palesztin nagykövetség épülete lesz. A palesztin hatóságok küldöttséget küldenek Prágába, hogy segítsenek a nyomozásban.

Dzsamál Muhammad Dzsamál Bejrútban született, menekült családban. 1975-ben csatlakozott Jasszer Arafat néhai palesztin vezető felszabadítási mozgalmához. A nyolcvanas években Bulgáriában és Csehszlovákiában szolgált a Palesztinai Felszabadítási Szervezet küldöttségeiben.

Rovatok